INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

lakás

piac

ár

Még mindig nem értük el az ármaximumot az ingatlanpiacon

Még mindig nem értük el az ármaximumot az ingatlanpiacon

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Budapesten és a nagyvárosokban is csökkent a forgalom a lakáspiacon, a községekben ugyanakkor nőtt – derült ki az OTP Jelzálogbank legfrissebb Lakóingatlan Értéktérkép elemzéséből.

Az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest 14 százalékkal nőttek az ingatlanárak országosan. Azok a sajtóban megjelenő hírek, hogy elértük az ármaximumot és már csökkenés van, ezek csak remények, a valós tranzakciós adatokban ez azonban nem mutatkozik meg – mondta az InfoRádióban Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

A tranzakciós forgalom az elmúlt évben országosan néhány százalékkal csökkent:

a forgalom Budapesten a kétharmadára esett vissza, a városokban mérsékeltebb volt a visszaesés, a községekben viszont nőtt a forgalom.

Ez annak az első jele lehet, hogy a következő években elérhetjük az ármaximumot, mert ha a tranzakciószám és a kereslet csökken, akkor az árak sem nőhetnek tovább.

"Szétszakadt az ország a drága és az olcsó területek között. A forgalmi növekedés és csökkenés eloszlása mutatja a már két éve kirajzolódott tendenciát, miszerint

az olcsóbb területek felé terelődik a forgalom, ott nőnek az árak"

- nyilatkozott Valkó Dávid.

Az ármaximum elérésének várható időpontjáról a vezető elemző azt mondta, általában 8 éves ciklusokban működik a lakáspiac, idén pedig hatodik éve nőnek az árak. Előreláthatóan normál menetben még két évig lehet növekedés. A lakásvásárlást ösztönző kormányzati programok, mint a csok könnyítése, a falusi csok vagy a babaváró hitel, mind előre hozzák a keresletet, és még tovább kitolhatják az ármaximum elérését.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Lakóingatlan értéktérkép
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018