eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Zöld útra terelnék Magyarországot - itt a Növekedési jelentés

A jövőben a zöld beruházások szerepét kell erősíteni, új típusú gondolkodásra van szükség, a zöld növekedési pályán elérhető egy környezetileg fenntartható gazdasági bővülés, amely nem követeli meg a gazdasági növekedés későbbi drasztikus visszafogását - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója kedden Budapesten, a jegybank sajtótájékoztatóján.

A jegybank legújabb, Növekedési jelentés című kiadványának bemutatása kapcsán Balatoni András igazgató jelezte: fenntartható, zöld növekedési modellre kell átállítani a világgazdaság, és benne a magyar gazdaság fejlődését, úgynevezett irányított technológiai váltásra lesz szükség.

Kiemelte:

az ENSZ szakembereinek számítása alapján egy ilyen pályán globális szinten 2050-ig éves átlagban 4 százalékos gazdasági növekedés jelezhető előre, ami magasabb, mint a jelenlegi trendek folytatódását bemutató, alternatív forgatókönyvekben szereplő 2,5-3 százalékos érték.

Balatoni András rámutatott, az elmúlt évszázadokban soha nem látott fejlődést ért el az emberiség, ennek azonban nagyon jelentős környezeti kárai voltak, hozzátéve, hogy a környezeti hatások rövid és hosszú távon akadályozzák a további növekedést, ezért egy új, zöld növekedési pályára kell állítani a világgazdaságot.

Jelezte: napjainkban nem az a fő kérdés, mint a 80-as években, hogy elfogy az olaj, hanem az, hogy megőrizzük a biodiverzitást, a tiszta ivóvizet és a tiszta levegőt. Felhívta a figyelmet arra, hogy kétszer annyi erőforrást használ fel a Föld lakossága egy év leforgása alatt, mint amennyit képesek vagyunk megtermelni, vagyis ez a jelenség már közel kétszer ekkora bolygót igényelne. A levegőben lévő szén-dioxid mennyisége még sosem volt olyan magas, mint napjainkban - jelezte az MNB igazgatója.

A szénhidrogén alapú növekedés zsákutca, a másik modell az, hogy zöld növekedési pályára állunk át. Ha folytatódik a szénhidrogén alapú modell, akkor a klímaváltozás miatt emelkedni fog a vízzel borított területek aránya, csökken a kalászos gabonák átlaghozama - sorolta Balatoni András. A zöld iparágak előretörése miatt a gazdaság szén-dioxid-kibocsátása a jelenlegi mintegy 37 milliárd tonnáról 20 milliárd tonnára mérséklődhet - tette hozzá.

A jövőben fel kellene futtatni a zöld beruházásokat, így ebben a forgatókönyvben éves szinten 650 milliárd dollárt kellene kizárólag az energiahatékonyságot előmozdító és a szén-dioxid-intenzitást csökkentő beruházásokra költeni globális méretekben - mutatott rá Balatoni András.

A számítások alapján a zöld beruházások éves növekedési ütemének 5 százalék körül kellene alakulnia, és átlagosan a GDP 2 százalékát kellene kitennie, a felzárkózó gazdaságokban ennél is többet, akár a GDP 5 százalékát is - olvasható az MNB jelentésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×