eur:
394.28
usd:
370.33
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Még inkább felfutott a kereslet a MÁP Plusz iránt

Már második hete tart a kiemelt befektetői érdeklődés a Magyar Állampapír Plusz kötvények iránt, a heti értékesítés százmilliárd forint felett alakult az elmúlt héten is. Az okokról a Portfolio elemzője beszélt az InfoRádióban.

Még inkább felfutott az érdeklődés a MÁP Plusz iránt, a múlt héten 102 milliárd forintnyi jegyzés történ, és a megelőző héten is több mint 100 milliárd volt a jegyzés.

A szuperkötvény-állomány már meghaladta a 2500 milliárd forintot,

de korábban a mostaninál kisebb érdeklődés volt tapasztalható.

A megugró kereslet lehetséges okairól Árgyellán Ágnes, a Portfólió elemzője az InfoRádióban elmondta: több állampapír is lejárt a múlt héten, köztük a Prémium Magyar Államkötvényből és a Kétéves Magyar Állampapírból is volt egy nagyobb összegű lejárat, ennek egy része helyett a befektetők valószínűleg a MÁP Pluszt választották.

Az elemző szerint kicsi a valószínűsége, hogy a lombardhitelezéssel kapcsolatos tiltás áll a megnövekedett érdeklődés mögött. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által hozott új szabályok szerint október 14-étől léptek életbe, de a Portfolio úgy tudja, hogy az ÁKK szeptember végével bezárólag figyeli, hogy a forgalmazók mennyire felelnek meg az új kitételnek, vagyis hogy lakossági állampapír nem lehet fedezete lombardhitelezésnek vagy bármilyen egyéb ügyletnek. A forgalmazóknak tehát nem érdeke, hogy megszegjék ezt a szabályozást - ismertette Árgyellán Ágnes.

A Portfolio elemzője felhívta a figyelmet, hogy a magyarok kockázatkerülők és befektetéseikben alacsony a részvényarányuk, könnyen elképzelhető, hogy inkább állampapírt vásárolnak helyette. Egy MÁP Plusszal a kockázatokkal együtt is jobban lehet járni, mint egy részvénnyel vagy egy rizikósabb befektetéssel.

Mivel uniós tagországok vagyunk, a magyar lakossági állampapírokat is úgy hirdetik meg, hogy devizabelföldi és külföldi állampolgárok is vásárolhatják, de Árgyellán Ágnes szerint úgy tudni, ez nem jellemző, leginkább magyar állampolgárságú befektetők veszik a magyar állampapírokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×