INFORÁDIÓ 
2021. január 27. szerda
Angelika

évosz

építőipar

itm

Nagyon régen volt példa erre az építőiparban

Nagyon régen volt példa erre az építőiparban

Infostart

Az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének debreceni konferenciáján az építőipar fennálló kihívásairól is szó esett.

Kihívások és válaszok – ezt a célt határozta meg nyitóbeszédében Koji László az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének konferenciáján – számolt be a Magyar Építők honlapján. Az ÉVOSZ elnöke a debreceni eseményen utalt rá, hogy az elmúlt három évben bemutatott 80 százalékos növekedésre nagyon régen volt példa az ágazat történetében.

A 2018-ban elkönyvelt 3347 milliárdos teljesítmény az elmúlt 15 év legmagasabb kibocsájtása volt.

További jelentős eredmény, hogy az idei várható 5 százalékos GDP-növekedésből várhatóan az építőipar 1,2 százalékpontot teljesít, tette hozzá.

Az adózási környezet inkább a cégek szaporodását ösztönzi

Tóth Istvánné, Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi Iparkamara alelnöke beszédében az ágazat szerkezetére utalva emlékeztetett, mindössze 23 cég van az országban, ami nagyvállalatnak számít. Ugyanakkor a cégek 97 százaléka mikro, kis- és középvállalkozás. Ráadásul 2015 óta az építési vállalkozók száma 89 ezer főről 101 ezerre duzzadt.

„Ez a folyamat szembe megy azzal az elvárással, hogy a versenyképes középvállalkozások alapozzák meg az ágazat termelékenységét”

– hangsúlyozta. Hozzátette, az elmúlt három évben 100 ezer emberrel nőtt a foglalkoztatottak száma az iparágban, mely ezzel elérte a 2009-es létszámot.

Stabil megrendelői háttér

Az Információs és Technológiai Minisztérium részéről az iparági stratégiákért és szabályozásért felelős államtitkár az építőipar 2019-ben fennálló kihívásairól kifejtette: a stabil magyarországi beruházási környezetnek köszönhető fejlődés

az elkövetkező években olyan megrendeléseket generál az ágazatnak, melyeket jelenlegi hatékonyságával nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudna teljesíteni.

A megoldásról szólva Nagy Ádám rámutatott, a nagyvállalatok technológiai szintjét kellene a kisebb cégeknek elérnie a termelékenység növeléséhez.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018