eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Vesszük az okostelefont, mint a cukrot

Már meghaladja a 6 milliót az okostelefont használók száma Magyarországon - derül ki az eNet kutatásából. A legtöbb készüléken androidos operációs rendszer fut.

Az eNET szeptemberben publikált, májusi adatokat tartalmazó kutatásából kiderült, hogy ma a felnőtt magyar internetezők körében 89 százalékos az okostelefon-penetráció, ez a réteg pedig önmagában 5,3 millió felhasználót jelent - a piacot több kutatócég bevonásával szondázó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azonban már 2018. végén is ennél több, mintegy 5,5 millió okostelefon-felhasználóval számolt, a 14 éves kor feletti teljes lakosságra levetítve. A HWSW szakportál szerint átléphette a 6 milliós határt a magyarországi okostelefon-felhasználói bázis mérete.

Az eNET kutatása szerint az emberek 71 százaléka szinte soha nem kapcsolja ki okostelefonját, 55 százalék pedig éjszaka is maga mellett tartja.

A magyarországi okostelefon-felhasználók egynegyede a mosdóra menet sem tud elszakadni a készüléktől

- derül ki a felmérésből.

A Magyarországon használt okostelefonok

  • 85 százalékán fut Android operációs rendszer,
  • 11 százalékán iOS található,
  • 3 százalékon Windows Phone.

A márkaösszetételt tekintve a hazai piacvezető továbbra is a Samsung (34%), a második a kínai Huawei (23%), a harmadik pedig az Apple (11%). A maradék 32%-on különböző, kizárólag androidos gyártók osztoznak. Az eNET kutatása utal rá, hogy a gyártók erőviszonyát már rövid távon befolyásolhatja a Huaweit sújtó amerikai kereskedelmi embargó, melynek kimenetele és hatásai egyelőre nehezen jósolhatók meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×