eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az 5G mobil szolgáltatást ismertető stand a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Telecom World 2019 konferenciájának kiállításán a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2019. szeptember 9-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kiemelten ellenőrzik a mobilszolgáltatókat Magyarországon

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság idei felügyeleti terve alapján kiemelten ellenőrzi a többi között, hogy a mobilszolgáltatók betartják-e a roaminggal, illetve a határozott időre szóló szerződésekkel összefüggő előírásokat - közölte Karl Károly, a hatóság Hírközlés-felügyeleti főosztályvezetője.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság alapvetően felügyeleti hatóság az elektronikus hírközlési és a postai piacon, és az ellenőrzés módszertana egyrészt terv szerinti, másrészt pedig eseti ellenőrzést tartalmaz, utóbbit hivatalból, kérelemre, vagy bejelentés alapján. Most a terv szerinti ellenőrzések listáját tette közzé a hivatal - mondta az InfoRádiónak Karl Károly, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hírközlés-felügyeleti főosztályvezetője.

Az idén három alapvető körre összpontosít majd az NMHH:

a mobiltelefon szolgáltatás, a helyhez kötött vezetékes szolgáltatások - akár telefon, akár műsorterjesztés -, és a postai szolgáltatások.

Részben kockázati típusú ellenőrzést terveznek a legnagyobb előfizetői számú szolgáltatókkal többet kell foglalkozni a főosztályvezető szerint. Másrészt pedig tapasztalataink vannak, kérelmek, panaszok, korábban lefolytatott vizsgálatok alapján, hogy mik azok a területek, amelyek érzékenyek ebből a szempontból, akár a jellemző hibák, akár az előfizetők jogait erősen érintő jellegük miatt.

Az elmúlt években előfordultak hálózatsemlegességgel kapcsolatos ügyeink is, de ha jól emlékszem bírságokra nem került sor - mondta Karl Károly. Ellenben az általános szerződési feltételek szabálytalansága miatt többször is élt a bírságkiszabással a hatóság, valamint a szolgáltatók gyakorlati eljárásainak vizsgálata során is többször találkoztak problémákkal.

Vannak olyan törvény, vagy jogszabály által védett alapvető előfizetői jogok, mint a szolgáltatás hozzáférési pont létesítése, az áthelyezés, átírás, a korlátozás megszüntetése - ezek a szerződés alapvető sarokpontjainak a védelmét szolgáló előírások, amelyek ellenőrzésekor többször tapasztaltak problémákat. Ezeket a sarokpontokat a jogszabály például kötbérfizetéssel is védi, vagyis ezek nem teljesítése esetén a szolgáltató automatikusan - tehát kérni sem kell - kötbér fizetésére köteles.

Ezek ellenőrzése során látszott, hogy ezek érzékeny pontok, ezekkel foglalkozni kell - tette hozzá Karl Károly.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×