INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

argentína

csőd

standard and poors

A közüzemi és tömegközlekedési díjak rohamos növekedése ellen tiltakoznak az argentin fővárosban, Buenos Airesben 2019. január 10-én. A megmozduláson mintegy húszezren vonultak utcára Mauricio Macri elnök kormányának megszorító intézkedései miatt. A magas inflációval küzdő dél-amerikai ország súlyos költségvetési hiányának csökkentése érdekében a kormány 50 milliárd dolláros segélycsomagot fogad el Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), amelyért cserében megszorítások elrendelésében állapodott meg a valutaalappal.

Csődbe ment Argentína

Infostart

A Standard & Poor's szerda este leértékelte a rövid, illetve a hosszú lejáratú argentin állampapírokat, mert az argentin kormány bejelentette: egyoldalúan meghosszabbítja a helyi devizában mért kötvénylejáratok futamidejét.

Hernán Lacunza pénzügyminiszter a bejelentést azzal magyarázta, hogy ezzel a lépéssel próbálják stabilizálni a peso volatilitását a globális piacokon, és a képességüket arra, hogy visszafizessék a hiteleiket. A rövid távú hiteleken az argentin kormány gyakorlatilag szelektív csődöt jelentett. Lacunza szerint a lépés 2020-2023 között enyhítené a kormány pénzügyi nehézségeit - írja a Portfolio.

A Standard&Poor's a bejelentésre reagálva adta ki hitelminősítési közleményét, melyben a leértékelést azzal indokolta, hogy az argentin kormány tartósan képtelen volt ráhagyni a piaci szereplőkre a rövid távú papírok értékelését. Azzal, hogy az argentin kormány egyoldalúan megváltoztatta a rövid távú kötvények lejárati idejét, a hitelminősítési kritériumaik szerint

Argentína a részleges csőd kategóriába sorolódott.

A hitelminősítő cég minden kategóriában csökkentette Argentína minősítését. A rövid távú papírokat az S&P a "default", azaz csőd kategóriába sorolta. A hosszú távú előrejelzését pedig három kategóriával vágta vissza a CCC-kategóriába, ami a csőd előtti utolsó kategória.

Bár a kormány a rövid lejáratú papírokra hozott csőddel felérő döntést, ez a hosszú lejáratú értékelést sem hagyta érintetlenül. Már csak azért sem, mert a kormány a bejelentésen felül beterjesztette az argentin kongresszus számára a kötvények újraértékelésének tervezetét, ezzel hosszú távú következményeket is kilátásba helyezve.

Az argentin csőd a gazdaság problémáiból fakad. A gyengülő árfolyam, a növekvő infláció és egyre erősödő gazdasági visszaesés összességében kedvezőtlenül hatnak az adósságdinamikára,

az adósságteher pedig agyonnyomja az országot.

Emiatt az argentin pénzügyi piac rendkívül sérülékeny, a tőkekiáramlás intenzív és folyamatos.

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Juan Ignacio Roncoroni
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018