INFORÁDIÓ 
2020. március 29. vasárnap
Auguszta

magyar nemzeti bank

forintgyengülés

deviza

euró

Soha nem volt még ilyen gyenge a forint - de mi jön most?

Soha nem volt még ilyen gyenge a forint - de mi jön most?

InfoRádió

Nem sokkal délután három óra előtt 331,5 forint alá gyengült a forint az euróval szemben, ezzel eddigi leggyengébb szintjére került a magyar fizetőeszköz árfolyama a bankközi kereskedésben. A Portfolio.hu vezető elemzője szerint pánikra nincs ok, de tovább gyengülhet a magyar deviza.

Az euróval szembeni jegyzések 331 forint fölé ugrottak csütörtök délután a bankközi piacon, ami azt jelenti, hogy még soha nem volt ennyire gyenge a forint az euróval szemben.

"A jelenlegi árfolyamban minden olyan információ megjelenik, amit tudunk, ettől függetlenül persze lehet spekulálni, hogy melyik irányba indul el tovább a forint. Amit látunk jelen pillanatban, hogy

a forint gyengülése irányába ható tényezők egyelőre nem gyengülnek"

- értékelte a helyzetet Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője. Ilyen az általános külső környezet, amiben benne van a lassulás, az amerikai-kínai kereskedelmi háború, az európai geopolitikai feszültségek, és ezek összességében a kockázatkerülő magatartást erősítik a világban. Ilyenkor a feltörekvő piaci devizák is jellemzően gyengülni szoktak, a forinttal együtt a lengyel zloty sorsa is hasonló.

Amit szerinte fontos még látni, hogy mivel a világgazdaság konjunktúrája erősen hűl, a jegybank nem nagyon érzékel inflációs veszélyt Magyarországon, ami egy befektető számára azt jelenti, hogy bizonyára a jegybank a maga eszközeivel nem kell, hogy útját állja a forint gyengülésének, hanem "tulajdonképpen egy kontrollált forintgyengülés nem ellenkezik az ő céljaival".

Úgy látja, a magyar gazdaság fundamentumai nem adnak arra okot, hogy pánikszerű forinteladás következzen be, "amit most látunk, az

nem egy pánikszerű esés, hanem araszolás a negatív irányba".

Ha netán a forintgyengülés mégis felgyorsulna, a Magyar Nemzeti Bank valamilyen verbális vagy más eszközzel megpróbálná megakadályozni a gyors és intenzív folyamatot.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Új történelmi mélységben a forint - Madár István, Portfolio
 


Új történelmi mélypont - Suppan Gergely, Takarékbank
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018