eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács döntéséről tartott sajtótájékoztatón a jegybank székházában 2019. március 26-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Matolcsy György a magyar növekedési modell válságállóságáról

Először sikerült olyan felzárkózási utat választani, amely kedvezőtlen körülmények között is járható marad - vélekedik a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Magyarország gazdasági felzárkózását az egyre nehezebb külső feltételek között is folytatni lehet - írja a novekedes.hu oldalon megjelent publicisztikájában Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank elnöke emlékeztet arra, hogy Magyarország újkori történelmében még sosem sikerült a nyugat-európai fejlettség és életszínvonal elérése, s noha látszólag a kedvezőtlenné váló külső körülmények állították le a felzárkózást, valójában a felzárkózáshoz választott utak gyengeségei vezettek a kudarchoz.

A jegybankelnök szerint 2010 után Magyarország rátalált a fenntartható gazdasági felzárkózás 21. századi magyar sajátosságoknak megfelelő modelljére, és 2013-tól az újkori magyar gazdaságtörténet eddigi leghosszabb és legsikeresebb felzárkózási szakaszában vagyunk.

"A sikeres válságkezelésre és a növekedési, majd a felzárkózási fordulatra egyaránt alkalmas volt az új magyar modell. A következő években kedvezőtlenebbé válhatnak a külső körülmények, de – folyamatos »upgrade«, azaz javított verziók előállítása esetén – a magyar modell alkalmas a gazdasági felzárkózás fenntartására" - írja Matolcsy György, aki számba veszi a magyar modell fenntartható karakterének vezető elemeit is:

  • Munkaközpontú a magyar politika és gazdaságpolitika. Testreszabottan magyar alapelv: „ha munka van, minden van…”.
  • A pénzügyek rendben vannak. Egyszerre csökken az államadósság és a költségvetési hiány, őrizzük a kereskedelmi és fizetési mérlegek pozitív egyenlegét.
  • A többi egyensúly is rendben van: pozitív kereskedelmi és fizetési mérleg, cél szerinti infláció és kedvező a munkaerőpiaci egyensúly.
  • A felhalmozási ráta 25 százalék körül, afelett alakul.
  • Technológiaimport gyorsítja az ipari bővülést.
  • A jegybank teljesíti törvényes feladatait.
  • Uniós források egészítik ki a belső forrásokat.
  • Erősödik a középosztály, bővül a fogyasztás.
  • Bővül a vállalati és lakossági hitelállomány.
  • Közvetve (Németország) és közvetlenül (USA, keleti nyitás) része vagyunk a globális piacnak.

"Ezekre már lehet építeni a következő évek teljes versenyképességi fordulatát, amely technológia- és termelékenységközpontú elemekkel erősiti a modell hosszú távú fenntarthatóságát" - vélekedik az MNB elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×