eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (j) beszédét hallgatja Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője a szenátus római üléstermében 2019. augusztus 20-án. Salvini szerint új választásokat kell tartani, miután pártja, a Liga augusztus 9-én közölte: bizalmatlansági indítványt terjeszt elő Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Gregorio Borgia

Olaszország-szakértő: a nagy túlsúlytól csak lassan lehet megszabadulni

Olaszországnak csökkentenie kell az államadósságot és át kell alakítania az adórendszerét ahhoz, hogy stabilizálni tudja gazdaságát - mondta az InfoRádiónak Magas István, a Corvinus Egyetem professzora arra reagálva, hogy ismét új kormány alakul Olaszországban.

Kedd óta "papíron is" kormányválság van Olaszországban, a koalíció felbomlását a miniszterelnök bejelentette, az államfő most a parlamenti frakciók vezetőivel egyeztetve tájékozódik, van-e esély új többség kialakulására a jelenlegi helyzetben, vagy előre hozott választások formájában kell visszaadni a döntést a népnek; ez utóbbi esetben most jó esély van arra, hogy Matteo Salvini és a Liga alakítson kormányt Rómában.

Aki úgy érzi, kormányválságról kormányválságra megy előre a legújabb kori olasz történelem, nem jár messze az igazságtól, a II. világháború óta ugyanis most fejezi be tevékenységét a 65. kormány.

"A legfontosabb tehertétel az, hogy nagyon nagy államadósságot cipel Olaszország. Ez nem változott meg, az Európai Unió nem igazán hajlandó nagyobb engedményt tenni a költségvetési deficit tárgyában, 3 százalék alattit követel, ezt szerették feszegetni a korábbi kormányok is" - fogalmazott az InfoRádióban Magas István, a Corvinus Egyetem professzora. "Most az egyetlen pozitívum, hogy a kötvénypiacok viszonylag olcsón adnak Olaszországnak is pénzt, tíz éves lejáratra 1,31 százalékos kamattal. Ezt érzik a kormányok, hogy lehetőség van olcsón, hosszú távra pénzt szerezni" - tette hozzá. Ismert, az adósságteher uniószerte csak Görögországban nagyobb, ugyanakkor

az EU sem engedi csődközeli helyzetbe, mert azt az eurózóna megbánja.

Hogy hogyan találhat vissza a normál működéshez az olasz gazdaság, arról Magas István egyrészt azt mondja, a megtakarító országok - Japán, Kanada, Ausztrália - láthatnak fantáziát az olasz, de még a görög kötvénypiacban is, de ennél lehet egy fontosabb összetevő is.

"Ha valaki túlsúlyt cipel, attól túl gyorsan megszabadulni veszélyes lehet, szép lassan kell.

A pénzügyeknek is szépen, lassan kell rendeződni, akármilyen kormány áll fel, legyen barátságban az Európai Bizottsággal, főleg a költségvetési kritériumokat tekintve" - mutatott rá.

Magas István szerint mindig az a kérdés, hogy kormányváltás után is tartható-e a költségvetés, illetve hogy az adórendszerben tudnak-e olyan átalakítást hozni, ami a költségvetés számára kényelmes helyzetet teremt, és nem nagyon durva az adófizetők számára.

"Muszáj lesz hozzákezdeni az adósság leépítéséhez, esetleg egy új, korszerű adórendszerrel, de ezt is csak fokozatosan és kis lépésekkel lehet."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×