eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Elemző: aprólékos munka kell a gazdaság továbblépéséhez

Madár István, a Portfolio vezető elemzője szerint indokolt az új irányok keresése a gazdaságban Magyarországon, mert már elfogytak a korábban alkalmazott, egyszerűbb továbblépési lehetőségek a növekedés fenntartására.

Új gazdasági akciótervekre lehet szükség jövőre – mondta Orbán Viktor kormányfő a tusnádfürdői beszédében.

Az InfoRádió által megkérdezett makrogazdasági elemző szerint ennek hosszú és rövid távú magyarázata is.

A hosszú távú szerint a kormányzat felismerte, hogy a magyar gazdaság hosszú távú gazdasági növekedési kilátásai nem olyan jók, mint amilyen jól teljesít a gazdaság az elmúlt években. Ahhoz, hogy ez fenntartható legyen,

hosszú távú strukturális reformokra van szükség

– fejtette ki Madár István.

A rövid távú magyarázat arról szól, hogy az európai és a világgazdasági konjunktúra is lanyhul, a fejlett gazdaságok, amelyekkel szoros kapcsolatban vagyunk, egyre gyengébb, lassuló teljesítményt nyújtanak, és ez a magyar gazdaságra is kihat – emelte ki a Portfolio vezető elemzője.

Az elmúlt egy évben két óriási, vázlatos, de sok mindenre kiterjedő programot lehetett látni, az egyiket a Pénzügyminisztérium, a másikat a Magyar Nemzeti Bank készítette. Mindkettő versenyképességi javítást tűzött ki célul. Ezekben széles a spektrum, ahonnan választhat a kormányzat – tette hozzá Madár István.

Ezekhez jöhet még:

  • demográfiai megfontolások, amit a kormány a szívén visel
  • vállalkozások működési környezetét javító intézkedések, amit láttunk az elmúlt hónapokban
  • munkát terhelő elvonások mérséklése
  • további gyerekvállalást ösztönző intézkedések

A kérdést az adja, hogy a kormányzat kicsit szigorúbb költségvetési politika irányába próbált elmozdulni – mondta az elemző.

Madár István szerint a magyar gazdaság inkább a fejlett gazdaságok köréhez tartozik, a korábban alkalmazott, egyszerűbb továbblépési lehetőségek a növekedés fenntartására már elfogytak. A mostani növekedési fázisnak az innováción kell alapulnia, ehhez a gazdaság szerkezetében kell végrehajtani olyan változásokat, amelyek tudják segíteni a vállalkozások innovatív képességét.

Ez aprólékos munkát jelent

– emelte ki.

Olyan szabályozói lépéseket kellene végrehajtani, amelyek általánosságban javítják a gazdaság működési környezetét vagy egyes vállalkozások innovációs készségét – fejtette ki a Portfolio vezető elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×