eur:
402.37
usd:
371.5
bux:
91415.63
2025. március 29. szombat Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Gál Zsombor: sokkal több minőségi bort tudunk majd értékesíteni

A magyar borfogyasztás több mint felét még mindig az olcsó, édes borok teszik ki, pedig legalább három-négyszer annyi minőségi, magasabb árkategóriájú bort lehetne termelni és eladni - mondta az InfoRádióban Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség bormarketingért felelős szakértője.

A magyar borágazat már régóta vár egy olyan lépésre, hogy megszülessen egy "ernyőmárka", egy erős brandje a magyar bornak, amivel itthon és külföldön egységesen lehetne bemutatni a magyar pincészetek termékeit; így jött létre a "magyar bor személyesen" márkakoncepció - mondta el az InfoRádióban Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség bormarketingért felelős szakértője.

"Itt egy teljes kommunikációs keretrendszerről van szó, aminek a központi eleme a magyar borász és a magyar bor karaktere. A magyar borász a kilencvenes évek óta egyéniségével hozzájárult és izgalmassá tette az egész magyar borvertikumot" - hangsúlyozta Gál Zsombor, aki szerint Magyarországon nagyon fontos a borkultúrát frissíteni, megerősíteni.

Hozzátette: nagyon fontos az is, hogy a fiatalok egyre jobban magukénak érezzék a borkultúrát,

külföldön pedig szerinte "nem hogy nem híres a magyar bor, sok országban még a létezéséről sem tudnak".

Úgy látja, nagyon alacsony annak a bornak az aránya, amire a magyarok igazán büszkék lehetnek; "a magyar bortermelés, ami 60-65 ezer hektáron zajlik, csak kis mértékben jelent komoly minőséget,

a budapesti, komoly érdeklődő még egy rendkívül szűk szegmens,

nagyon magas az édes és édesített borok fogyasztása" - tette hozzá.

Az rosszabb minőségű borok még mindig a fogyasztás többségét kiteszik, az átlagos palackár ennek megfelelően rendkívül alacsony - mutatott még rá.

A forgalmazással kapcsolatban egy még aggasztóbb jelenségre hívta fel a figyelmet: a bor nagyon nagy mennyiségben nem is palackos formában megy ki az országból, mintegy 1-1,3 eurós literenkénti áron,

és a fogyasztók így akár meg sem tudják, hogy magyar borral állnak szemben.

A borszakértő szerint épp ezért is van szükség a magyar palackos bor propagandájára, hisz így mindenki palackozni szeretne, ha ennek lesz kultusza. "Ennél három-négyszer több minőségi bort tudunk majd értékesíteni" - fogalmazta meg várakozásait.

Az export újraépítésében a korábbi piacok újraélesztésére és újak felkeresésére szerinte egyaránt szükség van.

KAPCSOLÓDÓ HANG

VIDEÓAJÁNLÓ
Címlapról ajánljuk

Száj- és körömfájásjárvány - Irgalmatlan szigor lép életbe az állatok terén

Például minden korlátozás alá eső terület esetében érvényes, hogy azokba fogékony állatokat tilos beszállítani, valamint az állatokat kivinni onnan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.03.31. hétfő, 18:00
Demkó Attila
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×