eur:
392.96
usd:
365.88
bux:
66584.68
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pxhere

Ez történhet, ha külföldre menekül az adós a hiteltörlesztés elől

Vállalhat munkát külföldön olyan magyar dolgozó, akinek hiteltartozása van, és általában nem vonnak le emiatt a külföldi béréből. Viszont ha hazatér, folytatódik a végrehajtás.

Sok magyar devizahiteles megy külföldre a tartozásai elől – írta meg a Pénzcentrum. A munkavállalók külföldi fizetéséből így ugyan nem vonnak le, de más módon folytathatják a végrehajtást - mondta az InfoRádiónak Hegedűs Barnabás ügyvéd. Nem szűnik meg ugyanis a követelés, sőt általában szokott lenni fedezet, például zálogul szolgáló ingatlan vagy gépjármű, amelyet értékesíthetnek. Fedezetlen a követelés esetén is felléphet a végrehajtást kérő az elévülési időn belül – tette hozzá az ügyvéd.

„Féligazság abban van, hogy a külföldön bejelentett munkabéréből nem tilthatnak le, de minden más vagyonából meg igen”

– fogalmazott a szakember.

Ha pedig valaki öt éven belül visszatér Magyarországra, és újra munkát vállal, folytatódik ellene a behajtás. A legrosszabb esetben a végrehajtó irattárba helyezi az ügyet, de az elévülési időn belül bármikor kérhetik a végrehajtás folytatását. A szakértő elmondta azt is, hogy a legtöbben pár éves külföldi munka után visszatérnek, újra Magyarországon vállalnak munkát, és meglepődve tapasztalják, hogy letiltják a jövedelmüket.

A végrehajtónak ugyanakkor nincs egyszerű dolga a külföldön munkavállalókkal.

A jogi lehetősége ugyan megvan arra, hogy európai fizetési meghagyást adjon be, de a gyakorlatban nehezen találja meg azt, aki elutazott – hívta fel a figyelmet az ügyvéd, hozzátéve: csak sikeres kézbesítés esetén tud jogerőre emelkedni a fizetési meghagyás.

Míg Magyarországon a kézbesítési vélelem miatt erre nincs lehetőség, más országokban megteheti az adós, hogy nem veszi át az értesítőt, így elkerülve a jogerőre emelkedést. Hegedűs Barnabás elmondta azt is, hogy annak az ügye elévül, aki öt évnél tovább dolgozik külföldön, ez viszont az ügyvéd szerint nagyon ritka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×