INFORÁDIÓ
2022. január 18. kedd
Piroska

méh

méz

nébih

Házi méh egy virágzó repcén a Zala megyei Nagyrécse határában 2018. április 20-án.

Sürgős intézkedés a méhek védelme érdekében

Infostart / InfoRádió

December 19-től csak üvegházban lehet felhasználni egy eddig széles körben alkalmazott, méhekre is veszélyes növényvédő szert - jelentette be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A részletekről Jordán László, a Nébih agrárkörnyezet-védelmi igazgatója beszélt az InfoRádiónak.

A házi méhekre és egyéb beporzó szervezetekre kockázatosnak ítélt neonikotinoid hatóanyagot tartalmazó növényvédő szereket az Európai Bizottság döntése alapján december 19-től kizárólag zárt termesztő berendezésben lehet felhasználni - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

A Nébih az új előírásoknak megfelelően módosította a hazai növényvédőszer-engedélyeket.

A méhekre veszélyesnek ítélt neonikotinoid hatóanyagok - imidakloprid, klotianidin és tiametoxam - valamelyikét tartalmazó növényvédő szerek felhasználását először 2013-ban korlátozta az Európai Bizottság. Idén az EB további szigorításokat vezetett be a hatóanyagok felhasználását illetően - erősítette meg az InfoRádiónak Jordán László, a Nébih agrárkörnyezet-védelmi igazgatója.

"Felmerült a gyanú, hogy a használatuk elfogadhatatlan kockázatot jelent a méhekre. Ezt a kockázatot azonban sem igazolni, sem cáfolni nem sikerült. Az Európai Bizottság a legnagyobb óvatosság elve mellett a hatóanyagok használatának korlátozása mellett döntött."

Ezeket az anyagokat a kis- és nagy gazdálkodók előszeretettel használták a hatékonysága és a jó hatástartama miatt.

"Az ilyen tartalmú növényvédő szer természetesen önmagában veszélyes a méhekre, hiszen rovarölő szer. A nagy kérdés az, hogy rendeltetésszerű felhasználás esetén jelentkeznek-e olyan káros hatások, amelyeket már nem lehet elfogadni. A lényeg az, hogy

rendeltetésszerű felhasználás esetén több esetben találkoztunk olyan méhmérgezéses ügyekkel, amikor ilyen hatóanyagok voltak kimutathatók a méhekben"

- emelte ki Jordán László. Hozzátette: a kezelt növényeknek a teljes életciklusukat a zárt üvegházban kell tölteniük, hogy ne találkozhassanak a természetben szabadon élő méhekkel vagy más vadon élő beporzókkal.

A három hatóanyag valamelyikét tartalmazó szereket december 19-e után kizárólag zárt termesztő berendezésben, azaz üvegházban lehet felhasználni, és eddig az időpontig lehet szabadföldbe elvetni a kezelt magokat, például az őszi kalászosokat. December 19-e után a kezelt magokból fejlődő, illetve az üvegházban kezelt növényeket - beleértve a palántákat is - tilos lesz szabadföldre kiültetni.

A szigorítás számos növényvédő szert érint.

Négy termék forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét visszavonták, további 21 készítmény engedélyéből pedig törölni kellett a szabadföldi felhasználásokat.

Az érintett készítmények részletes listája elérhető a Nébih honlapján.

Nyitókép: MTI Fotó: Varga György

Kapcsolódó hang

Neonikotinoid stop - Jordán László
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018