eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Összetorlódott járművek araszolnak az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a töreki pihenőhely közelében, ahol a rendőrség és társszervei teljes kitereléses közlekedésrendészeti ellenőrzést tartanak.
Nyitókép: MTI Fotó: Varga György

Kötelező biztosítás: nagyobb díjemelkedés jön, rengetegen váltanak

Mintegy 26-28 ezer forint lehet az éves átlagdíj a jövő évi szerződéseknél, azonban más lesz a biztosítás tartalma, mint idén - figyelmeztetnek a szakértők.

A november elején kezdődő év végi kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási (kgfb) kampányban mintegy 10-15 százalékos díjemelkedés mellett 140-150 ezer szerződést váltó gépjármű-tulajdonost valószínűsít a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) gépjárműszekciójának elnöke. Papp Lajos az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy

2019. január elsejétől megszűnik a 30 százalékos baleseti adó, helyébe lép a 23 százalékos biztosítási adó, ugyanakkor ez a változás az ügyfelek szempontjából díjtöbblettel vagy megtakarítással nem jár.

Az, hogy mégis nőnek a biztosítási díjak, a szakember szerint egyebek között annak tudható be, hogy nőtt a gépjárműhasználat - ez Papp Lajos szerint az elfogadható benzinárakból eredetheztető -, emelkedtek a munkadíjak, és a szektorban magasabbak az átlagbérek. Mint mondta, ezeknek a tényezőknek az együttes hatása okozza a biztosítási díjak emelkedését.

Az emelkedés után Papp Lajos számításai szerint

26-28 ezer forint lehet egy átlagos kötelező biztosítás díja.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) gépjárműszekciójának elnöke szerint

az év végi kampány a Magyarországon regisztrált mintegy 5 milliós gépjármű-állományból még több mint 1,3 millió gépjárművet, köztük több mint 900 ezer személygépkocsit érint.

Papp Lajos megerősítette, hogy a biztosítók idén is legkésőbb november 2-ig hirdethetik ki év végi tarifáikat. Az érintettek ezt követően tudják majd összehasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által ajánlott díjjal, amelyet november 11-ig kell megkapniuk postán vagy e-mailben.

Az új díjaknak a jelenlegi tarifákkal való összevetésénél érdemes figyelni arra, hogy az idei díjat a baleseti adóval növelve vegyék figyelembe

- mutatott rá Papp Lajos.

Magyarországon 2010. január 1-je óta a kgfb-szerződéseknél már nem a naptári év kezdete, hanem a gépkocsi megvásárlásának a napja számít évfordulónak. Míg korábban minden autós egységesen január elsején tudott szerződést váltani, azóta csupán azoknál a járműveknél kell ezt a napot figyelni, amelyek 2010 óta nem váltottak tulajdonost. Ez napjainkban már csupán a forgalomban lévő járművek alig több mint negyedére igaz - írja a Portfolio.hu.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×