eur:
392.12
usd:
366.41
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Havi 25 millió tranzakciót hajtanak végre a banki ügyfelek

Havi 25 millió tranzakciót hajtanak végre a banki ügyfelek Magyarországon, a bankközi átutalások száma az idei első negyedévben átlépte a 75 milliós határt - írja szerdai számában a Világgazdaság.

A tranzakciók egyre nagyobb részét napközben bonyolítják le, ám ezen változtathat az azonnali fizetési rendszer bevezetése.

Az év első három hónapjában összeszámolt tranzakciók száma 4 százalékkal haladja meg a 2017-es év azonos időszakában mért számot, és 9,1 százalékkal magasabb a 2016 első negyedévében regisztrálthoz képest - írja az újság a Giro Zrt. által működtetett bankközi klíringrendszer (BKR) adatai alapján.

A tranzakciók értékét tekintve a fejlődés még látványosabb: a Magyar Nemzeti Bank adatsora szerint az év első három hónapjában 26 494 milliárd forintnyi átutalás futott át a BKR-en, ami 11,2 százalékkal haladja meg a bázisnegyedév adatait.

Az átutalási csúcs rendszerint decemberben van, három évre visszamenőleg ekkor egyetlen hónap alatt több mint 10 ezer milliárd forint folyik keresztül a rendszeren.

A BKR-ben naponta tíz alkalommal van bankok közötti elszámolás. Munkaidőben nagyjából óránként kerülnek át a rendszerbe vitt átutalási megbízások összegei a bankok között, emellett van egy éjszakai elszámolási ciklus is, jellemzően ekkor számolják el az állami kifizetéseket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×