eur:
394.46
usd:
370.46
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A megújult ezer forintos bankjegy, különböző pénzérmékkel és bankkártyákkal. A Magyar Nemzeti Bank megújított ezer forintos bankjegyet bocsátott ki 2018. március 1-től. A régi 1000 forintos bankjegyek 2018. október 31-ig használhatóak a készpénzforgalomban. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

PM: százmilliókat spórolna az ország a készpénzmentes fizetéssel

Magyarországon a forgalomban levő készpénz mennyisége kiemelkedően magas, 2018-ban meghaladta a GDP 14 százalékát, míg az Európai Unióban ez 8 százalék körüli.

A Pénzügyminisztérium számításai szerint az idei évre 4,3 százalékos GDP-növekedés várható az előző évhez képest - mondta Hornung Ágnes az M1 műsorában. A pénzügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta: a magyar gazdaság a várakozások felett teljesít,

a második negyedévben 4,6 százalékkal nőt a GDP az előző év azonos időszakához képest, ilyen bővülésre pedig négy éve nem volt példa.

Az államtitkár szerint az elmúlt évek kormány intézkedései nagyban segítették a magyar gazdaság önállósodását, amely így nem külső eladósodás révén, hanem belülről képes növekedni.

Hornung Ágnes arról is beszélt, hogy a kedvező adatok mögött a hosszú ideje jól teljesítő mezőgazdaság és ipar mellett a piaci szolgáltatások illetve a fogyasztás növekedése áll. A bővülés a 2017-ben bevezetett hatéves adó- és bérmegállapodásra is visszavezethető. A bérmegállapodás eredményeként a gazdasági szereplőknél többletjövedelem termelődik, amelyet fogyasztásra és szolgáltatásokra költhetnek.

Az államtitkár a Kossuth rádió 180 perc című műsorában kitért arra is, hogy az ország több száz millió forintot spórolhatna a készpénzmentes fizetéssel. Magyarországon a forgalomba levő készpénz mennyisége kiemelkedően magas, 2018-ban meghaladta a GDP 14 százalékát, míg az Európai Unióban ez 8 százalék körüli.

A Pénzügyminisztérium pénzügyi tudatossági stratégiájának alapvető célja a készpénzmennyiség csökkentése,

mivel nemzetgazdasági szinten évente 400-500 milliárd forintra tehető a készpénzfenntartás költsége - mondta Hornung Ágnes.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×