eur:
392.59
usd:
365.78
bux:
66850.85
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Öt nagy veszély leselkedik Magyarországra

A magyar gazdaság dinamikus növekedési pályán marad az IMF alapforgatókönyve szerint, amit a belső kereslet hajthat, miközben az infláció visszatér az MNB céljához. Ettől azonban könnyedén eltérhettünk, ha bizonyos globális vagy hazai kockázatok megvalósulnak.

Magyarországra nézve három világgazdasági és két belföldi kockázat leselkedik - írta a Portfolio a Nemzetközi Valutaalap közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentése alapján. Az IMF alapesetben azzal számol, hogy a magyar gazdaság dinamikusan, 4%-kal növekedhet az idei évben, jövőre azonban 3,3%-ra lassul a GDP-bővülés üteme. A belföldi kereslet erős támasza lesz a gazdaság növekedésének, miközben az infláció eléri a jegybank 3%-os célját. Ezt a forgatókönyvet néhány tényező megváltoztathatja. (A Portfolio azt is részletezte, hogy melyik forgatókönyv esetén mi a teendő.)

1. Szigorúbb globális pénzügyi kondíciók (magas kockázat)

A globális kockázati étvágy hirtelen változása (pl. a vártnál magasabb infláció az Egyesült Államokban) a kamatlábak hirtelen, éles emelkedését okozná, és összességében szigorúbb pénzügyi kondíciókhoz vezetne. A drágább adósságfinanszírozás kockázatot jelenthet a vállalatok és a háztartások számára.

2. A globális integráció visszafordulása (közepes kockázat)

Protekcionizmushoz és gazdasági izolációhoz vezethet a globalizáció félreértése, ami rontja az együttműködést, kedvezőtlen hatással van a kereskedelemre, a tőke és a munkaerő áramlására, és végső soron a növekedésre nézve.

3. Gyenge növekedés a fejlett és feltörekvő országokban (magas/közepes kockázat)

Az alacsony termelékenységnövekedés (az Egyesült Államokban, az eurózónában és Japánban), a magas adósságok, és a strukturális reformok hiánya miatt alacsony maradhat a növekedés és az infláció a fejlett és a kulcsfontosságú feltörekvő országokban. Mindez ronthatja az exportkilátásokat.

4. A vártnál gyorsabb bérnövekedés vagy kevesebb beruházás (közepes kockázat)

A gyors bérnövekedés miatt erősebben nőhetne a belső kereslet is, ami inflációs nyomáshoz vezet. Ez oda vezethet, hogy korábban kell szigorítani a monetáris kondíciókon. Ha viszont gyengébb lenne a beruházási aktivitás, az negatív hatással lenne a GDP-növekedésre.

5. Prociklikus gazdaságpolitikai mix (közepes kockázat)

Az expanzív (élénkítő jellegű) költségvetési politika és az alkalmazkodó (laza) monetáris politika túlfűtötté teheti a gazdaságot és ronthatja az adósság fenntarthatóságát. Ez magasabb finanszírozási költségekhez és növekvő sérülékenységhez vezethet. A túlfűtöttség pedig buborékokhoz vezethet. A lakásárak és a háztartások eladósodottsága növekedhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×