INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

málna

termelés

kert

ültetvény

Egy férfi pakolja a málnával teli ládákat a berkenyei Faluszövetkezet átvevőhelyén, Berkenye közelében. Az időjárás miatt várhatóan több málnát takarítanak be Nógrád megyében, mint tavaly, a gyümölcs minőségét azonban csak közepesnek értékelik szakemberek.

Eltűnt a magyar málna

Gyakorlatilag megszűnt a málnatermesztés Magyarországon: míg a 80-as években kiterjedt és jelentős málnások voltak itthon, addig ma már csak a hobbikertekben termesztik ezt a gyümölcsöt - mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Apáti Ferenc hozzátette: főként Pest megyében vannak még málnások, a meleg idő miatt idén hamarabb értek be a málnaültetvények.

Ma már alig lehet magyar málnáról beszélni: míg az 1980-as években Európa legnagyobb málnatermelői voltunk, az akkori hétezer hektár termőterület ma már nem haladja meg a száz hektárt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Apáti Ferenc hozzátette:

ha a hobbikerteket nem számolják, akkor 50 hektárt sem érheti el a termőterület.

Ebből kevés mennyiség kerül a friss piacra, főleg Budapest környékén tudják értékesíteni a termelők normális áron a málnát. A feldolgozóiparba is vesz át málnát, de ez elhanyagolható mennyiség – fejtette ki.

Az itthon kapható málna nagyobb részét Szerbiából és Lengyelországból importálják.

Olcsóbban lehet behozni kész fagyasztott árut, mint amennyiért Magyarországon a hűtőipari vállalatok az alapanyagot megvenni képesek – emelte ki Apáti Ferenc.

Az itthoni klíma nem igazán kedvez a málnatermesztésnek, a gyümölcs nem bírja a forró, száraz nyarakat, így egyre inkább eltűnik a hazai termelésből – tette hozzá a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Nyitókép: Komka Péter

Kapcsolódó hang

Eltűnt a málna Magyarországon
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018