Ma már alig lehet magyar málnáról beszélni: míg az 1980-as években Európa legnagyobb málnatermelői voltunk, az akkori hétezer hektár termőterület ma már nem haladja meg a száz hektárt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Apáti Ferenc hozzátette:
ha a hobbikerteket nem számolják, akkor 50 hektárt sem érheti el a termőterület.
Ebből kevés mennyiség kerül a friss piacra, főleg Budapest környékén tudják értékesíteni a termelők normális áron a málnát. A feldolgozóiparba is vesz át málnát, de ez elhanyagolható mennyiség – fejtette ki.
Az itthon kapható málna nagyobb részét Szerbiából és Lengyelországból importálják.
Olcsóbban lehet behozni kész fagyasztott árut, mint amennyiért Magyarországon a hűtőipari vállalatok az alapanyagot megvenni képesek – emelte ki Apáti Ferenc.
Az itthoni klíma nem igazán kedvez a málnatermesztésnek, a gyümölcs nem bírja a forró, száraz nyarakat, így egyre inkább eltűnik a hazai termelésből – tette hozzá a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.