eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egy férfi pakolja a málnával teli ládákat a berkenyei Faluszövetkezet átvevőhelyén, Berkenye közelében. Az időjárás miatt várhatóan több málnát takarítanak be Nógrád megyében, mint tavaly, a gyümölcs minőségét azonban csak közepesnek értékelik szakemberek.
Nyitókép: Komka Péter

Eltűnt a magyar málna

Gyakorlatilag megszűnt a málnatermesztés Magyarországon: míg a 80-as években kiterjedt és jelentős málnások voltak itthon, addig ma már csak a hobbikertekben termesztik ezt a gyümölcsöt - mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Apáti Ferenc hozzátette: főként Pest megyében vannak még málnások, a meleg idő miatt idén hamarabb értek be a málnaültetvények.

Ma már alig lehet magyar málnáról beszélni: míg az 1980-as években Európa legnagyobb málnatermelői voltunk, az akkori hétezer hektár termőterület ma már nem haladja meg a száz hektárt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Apáti Ferenc hozzátette:

ha a hobbikerteket nem számolják, akkor 50 hektárt sem érheti el a termőterület.

Ebből kevés mennyiség kerül a friss piacra, főleg Budapest környékén tudják értékesíteni a termelők normális áron a málnát. A feldolgozóiparba is vesz át málnát, de ez elhanyagolható mennyiség – fejtette ki.

Az itthon kapható málna nagyobb részét Szerbiából és Lengyelországból importálják.

Olcsóbban lehet behozni kész fagyasztott árut, mint amennyiért Magyarországon a hűtőipari vállalatok az alapanyagot megvenni képesek – emelte ki Apáti Ferenc.

Az itthoni klíma nem igazán kedvez a málnatermesztésnek, a gyümölcs nem bírja a forró, száraz nyarakat, így egyre inkább eltűnik a hazai termelésből – tette hozzá a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×