eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. és a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával létrehozott Elektromobilitás Látogatóközpont megnyitásán a budapesti Millenárison 2018. április 3-án. A bemutatóterem látványos vizuális elemekkel és számos kipróbálható eszközzel segítheti az elektromosautó-használattal kapcsolatos szemléletformálást.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Varga Mihály: Új elemeket hozunk a gazdaságpolitikába

A Pénzügyminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium külön, mégis szorosan együttműködve dolgozik majd - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az MTV reggeli műsorában.

A kormány egységesen hozza meg a döntéseit. A minisztériumok mellett a kormánynak van egy olyan szerkezete is, ami a kabinetrendszeren keresztül hoz meg döntéseket - mondta az M1 Ma reggel című műsorában Varga Mihály.

A pénzügyminiszter szerint a gazdasági kabinet továbbra is azokat a tárcákat fogja össze, amelyek gazdaságpolitikai kérdésekkel foglalkoznak. "Észre kell vennünk, hogy a világ folyamatosan változik, és látjuk, hogy a különböző mennyiségi tartalékaink szép lassan kimerülnek - gondolok itt például a munkaerő-piacra -, akkor olyan

új elemeket kell behoznunk a gazdaságpolitikába, amelyek korábban nem voltak. Ezt a célt szolgálja az új Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Ettől válik külön a Pénzügyminisztérium, amely a klasszikus pénzügyminiszteri feladatokat fogja elvégezni: adópolitika, makrogazdasági kérdések, államháztartás, költségvetés. Én ezt továbbra is egy egészként kezelem" - mondta Varga Mihály.

Továbbra is cél a fegyelmezett gazdaságpolitika tartása - hangsúlyozta továbbá Varga Mihály. "Ebből nem kívánunk engedni a következő években sem, hiszen nem az a cél, hogy egy elért eredményt felborítsunk vagy megváltoztassunk, hanem az, hogy erre építve

legyenek új gazdasági kezdeményezések".

A stabil, fegyelmezett államháztartás az a kiindulópont, hangsúlyozta a pénzügyminiszter, amire rá tudnak épülni olyan fejlesztési programok - elektromobilitás, iparfejlesztés, a családi otthonteremtési kedvezmény stb. -, amelyek azt szolgálják, hogy a stabil államháztartás mellett legyen gazdasági növekedés is, és legyen több munkahely."

A magyar gazdaságnak hatékonyságban, termelékenységben kell javulnia. A hozzáadott értékláncot kell növelni

- mondta pénzügyminiszter. "Ami Magyarországon megtermelődik, azt lehetőleg minél nagyobb feldolgozottsággal kell az áruházak polcaira eljuttatni, vagy külföldre az exportpiacainkra" - vélte a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a magyar gazdaságpolitika következő hónapjait, éveit ennek kell meghatároznia. Ennek jegyében jött létre már tavaly a Nemzeti Versenyképességi Tanács.

Varga Mihály hangsúlyozta:

az állami, és a magánszférának is meg kell értenie, hogy bérnövekedés nélkül a jó munkaerőt nem lehet megtartani.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×