INFORÁDIÓ 
2020. április 5. vasárnap
Vince

demográfiai csomag

emberi erőforrások minisztériuma

egészségügy

Ez lehet a kormány nagy terve

Ez lehet a kormány nagy terve

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

A 25-35 éves korosztály gyermekvállalását ösztönözné kiemelten a negyedik Orbán-kormány – írja a hvg.hu a birtokába jutott dokumentum szerint. A munkaanyagot az Emberi Erőforrások Minisztériuma készítette.

A hvg.hu információi szerint a gyermekvállalás további ösztönzésével egy időben, sőt azt megelőzve az egyik

kiemelt cél a dokumentum szerint a lakosság egészségi állapotának javítása, a várható élettartam növelése újabb prevenciós programokkal, intézményi fejlesztésekkel, és az egészségügy területén új eszközök beszerzésével.

Az intézkedéscsomag második helyén a várandósság és szülés körülményeinek javítása szerepel.

A lap azt írja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által készített koncepció ezen a ponton önkritikusan elismeri, hogy sok a hiányosság Magyarországon, megemlíti például, hogy 2016-ban itthon a hat év alatti gyermeket nevelő nőknek mindössze 10,2 százaléka dolgozott részmunkaidőben, miközben az uniós átlag 39,1 százalék, Hollandiában viszont ez az adat 83,3 százalék.

Az előrelépéshez a szemléletváltozás mellett a munkáltatók anyagi ösztönzését és a munkajogi szabályok kiigazítását sürgeti a dokumentum, azzal a kitétellel, hogy ebben az állami szférának kellene élen járnia.

Az internetes lap azt is megtudta, hogy

a kormány kiemelten támogatná a legtermékenyebb 25-35 éves korosztály családalapítási terveit,

megállapítva, hogy ezt a korosztályt szülői segítség nélkül ebben még mindig sok lakhatási és pályakezdési nehézség hátráltatja. Ahhoz, hogy ez első gyerek még a szülők 28 éves kora előtt megszülessen, a diák-, illetve lakáshitel-tartozások elengedésének már bevezetett intézkedésein túl a korosztálynak további részben anyagi természetű segítséget kell nyújtani.

A hvg.hu azt is megtudta, hogy a munkaanyag további beavatkozási területként említi – egyelőre konkrétumok nélkül – több más mellett az apák szerepének fokozottabb támogatását és a főállású anyaság jelenleginél nagyobb anyagi elismerését.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Önkritikus intézkedéscsomagot készített az Emberi Erőforrások Minisztériuma
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018