eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egy utas gyorsvonati pótjegyet vásárol a gyomaendrődi vasútállomáson 2013. május 22-én. A MÁV május közepétől gyorsvonati felárat vezetett be egyes gyors- és sebesvonatokon. Az érintett járatokra kötelező lesz pótjegyet váltani.
Nyitókép: Rosta Tibor

Nagy változás jön a MÁV jegypénztáraiban

Megötszörözi jegyautomatáinak számát a MÁV, jövő nyártól csaknem négyszáz helyen a jegypénztáros helyett vagy mellett automatákkal találkozhatnak az utasok.

Jegykiadó automatákat vesz a MÁV: 375 berendezést biztosan, és további 110-re opciót tart fenn. Ezzel megötszörözi jegykiadói számát. A bővítését teljes egészében uniós pénzből finanszírozzák, összesen 4,7 milliárd forint van rá - írja a G7.

A MÁV tájékoztatása szerint már jövő nyáron vásárolhatunk az új berendezésekből. A tenderen májusban hirdetnek eredményt, a szerződéskötés után pedig nagyjából 11 hónapja lesz a nyertesnek, hogy az első 385 automatát leszállítsa. Először csak 15 gépet állítanak üzembe, ezeket két hónapig tesztelik, majd a tapasztalatok alapján módosítják a paramétereket, és csak ezt követően indul a sorozatgyártás. Ezután viszont felpörög a folyamat: hetente 15 automatát akarnak telepíteni.

Az első 385 készülék főleg a budapesti elővárosi, a nagy utasforgalmú vidéki (például Miskolc, Nyíregyháza, Szeged) és a balatoni állomásokra kerülhet. Emellett megerősítik a Tatabánya–Győr szakaszt, illetve azokat a nem elővárosi állomásokat is, ahol jelenleg a forgalomirányító vasutasok árulják a jegyeket.

A darabonként 9,7 millió forintos automaták gyorsan megtérülő befektetést hozhatnak, főleg, ha hosszan működő pénztárakat váltanak ki automatákkal. A G7 számításai szerint - ha egy két műszakban üzemelő pénztárt váltanak ki - akkor akár egy év alatt is megtérülhet a befektetés. Ugyanakkor nemcsak a pénztárosok kiváltására helyezik üzembe a gépeket: egyes állomásokon, ahova most gépet helyeznek majd ki, eddig nem is volt jegyértékesítés, és lehetnek olyan állomások is, ahol a személyes jegyvétel is megmarad, az automata csak kiegészítő funkciót lát el.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×