INFORÁDIÓ 
2019. május 21. kedd
Konstantin

agrárgazdaság

húsvét

tojás

Doornenburg, 2017. július 28. Egy férfi ellenőrzi a rekeszekben sorakozó friss tojásokat egy gazdaságban a hollandiai Doornenburgban 2017. július 28-án. A holland hatóságok felfüggesztették a tojáskereskedelmet, mert néhány gazdaságban Fipronil rovarirtószerrel védekeztek a vörös atkák ellen. (MTI/EPA/Vincent Jannink)

Húsvétig ennyit emelkedhet a tojás ára

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

2-3 forinttal emelkedhet Húsvétig a tojás fogyasztói ára, tehát 57-58 forintért lesz majd kapható az ünnepek előtt - értesült az InfoRádio az Erste Bank vezető agrár-szakértőjétől. Fórián Zoltán hozzátette: a múlt évi botrányok után idén csak enyhe áremelkedéssel kell számolni.

A tojás ára 1 évvel ezelőtt 20 forint volt, most nagyjából 22 forintot adnak érte darabonként a felvásárlók. A KSH adatai szerint viszont jól tudjuk, hogy a tojás fogyasztói ára 55 forint volt 2018. januárjában.

A Húsvét közeledtével a tojás ára a legizgalmasabb kérdés. Az árszint a tavalyi év végén elég komoly magasságokat ért el, 2018 első hónapjaiban valamelyest korrigált, de a nagyobb keresleti hullám miatt megint emelkedni fog Húsvétra - mondta az Erste Bank vezető agrárszakértője. Az elmúlt évben a fipronil botránnyal és a baromfi influenzával összefüggő kínálat csökkenés emelte meg nagyon a tojás árát, de idén nincs ilyen oka, így jelentős emelkedés nem várható - tette hozzá Fórián Zoltánt.

"Én legfeljebb 2-3 forintos emelkedésre számítok a húsvéti vásárlási hajrában. "

Idén pusztán a keresleti hullám, a keresleti növekedés az, ami emelni fogja valamelyest néhány forinttal a várakozások szerint a tojás árát.

Nyitókép: VINCENT JANNINK

Kapcsolódó hang

2-3 forinttal emelkedhet a tojás ára
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018