eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Megnézheti-e egy cég a jelentkező Facebook-profilját?

Megnézheti-e egy cég a jelentkező Facebook-profilját?

Megtekintheti a munkáltató az álláshirdetés feladásakor a jelentkező közösségi oldalon létrehozott profilját, de erről mindig tájékoztatni kell a pályázót - mondta a WTS Klient jogi szakértője. Deli Petra Esztert a munkahelyi adatkezelés gyakorlatáról kérdeztük.

"Egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy a HR-osztály háttérinformációt szerez be a pályázóról. Ez lehet jogszerű, de nem lehet elhallgatni a pályázók elől. A munkáltatónak előzetesen tájékoztatnia kell a pályázót, ha a kiválasztási eljárás során megtekinti valamely közösségi oldalon lévő profilját" - mondta Deli Petra Eszter. Fontos kritérium azonban, hogy

  • csak azokat az adatokat ismerheti meg a munkáltató, amelyek az adott álláspályázat kapcsán lényegesek, relevánsak.
  • Bármely további adatkezelés - vagyis hogy a munkáltató a profiloldalt eltárolja vagy továbbítsa - tiltott.

A jogi szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unió 2018. május 25-től hatályos általános adatvédelmi rendelete mellett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jelenleg is érvényes gyakorlata az iránymutató a személyes adatok munkahelyi kezelésére. Fontos még az úgynevezett 29-es, nemzetközi szakmai munkacsoport iránymutatásait a NAIH honlapján figyelemmel kísérni.

Az anonim álláshirdetések

A NAIH gyakorlata szerint kerülendőek azok a hirdetések, amelyeket cégnév nélkül adnak fel vagy amelyek jeligések - mondta a WTS Klient jogi szakértője. Ennek az az oka, hogy a pályázó információs önrendelkezési jogához hozzátartozik az, hogy tudja, kinek adja meg a személyes adatait, hiszen az álláshirdetésekben e-mail-címet és telefonszámot is fel kell tüntetni.

A teljes beszélgetést online meghallgathatják a Vállalatok és Piacok című műsor legutóbbi adásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×