eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Meddig tarthat a lakásépítési lendület?

Meddig tarthat a lakásépítési lendület?

Országosan kilenc, Budapesten tizenkét éves rekord dőlt meg tavaly a kiadott lakásépítési engedélyek számában - derül ki az OTP Ingatlanpont elemzéséből.

A KSH adatai szerint, 2017 negyedik negyedévében 9600 lakás építésére adtak ki engedélyt országosan, míg 6400 ingatlan épült meg. Az építési engedélyek volumene a 2008-as szinteket idézi, s az elmúlt kilenc évben csak két negyedévben volt ennél valamivel magasabb. A megépülő lakások száma pedig hét év óta a legnagyobb – áll az OTP Ingatlanpont közleményében. Ha éves összesítést nézünk, a kiadott engedélyek száma 38 ezer lett tavaly, ami 20% emelkedés 2016-hoz képest, s kilenc éves rekordot jelent. A 14,4 ezer megépült lakás pedig 44%-os növekedést jelent, s 2010 óta a legmagasabb érték.

Budapesten az országosnál is jobban pörög a piac. Éves szinten 56%-os növekedés után, a tavaly kiadott 14,6 ezer építési engedélynél legutóbb 2005-ben volt csak magasabb érték. Ugyanakkor a használatba vételi engedélyt kapott 2760 ingatlan hajszálnyival elmarad a tavalyi szinttől. A nagy volumenű projektek elhúzódó építési folyamata és átadási procedúrái miatt ez utóbbi mutatóban a fővárosban idén várható tehát csak látványos növekedés.

Az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképe szerint 2018-ban 9 ezer társasházi lakás építésének befejezése várható a fővárosban (ám ezek nem mindegyike fog használatba vételi engedélyig eljutni), ami több mint kétszerese a tavalyi volumennek. „Az élen a XIII. kerület áll 2400 lakással, melyet a XI. kerület követ 1300 ingatlannal, majd a VIII. és IX. kerületek egyenként közel ezerrel” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

„Ráadásul a piac egészét monitorozó adatbázisunkban már most tízezer feletti megépülő lakást látunk 2019-re is. Addig tehát mindenképpen kitart a lakásépítési lendület”. Kérdés ugyanakkor, hogy mi lesz a 2016-ban eredetileg négy éves időtávra bevezetett ösztönzőkkel. Ha 2020-tól újra 27%-ra emelkedik az új lakások áfája, az további áremelkedést generál ebben a szegmensben. Félő, hogy ez a mostani keresleti boom végét jelentené, ami természetesen a kínálatot is látványosan visszafogná, ugyanakkor ez a lakásépítések „tehetetlensége” miatt a számokban csak 1,5-2 év késéssel jelentkezne.

Fejlesztési potenciál pedig bőven van Budapesten.

Az OTP a piac egészét monitorozó adatbázisában jelenleg 72 olyan beruházás szerepel, 14 ezer lakással, amelyek megépítését a sajtóban vagy honlapjukon már bejelentették a beruházóik. Nagy részük átadásával azonban csak 2019 után lehet számolni, s értékesítésük sem kezdődött még el. Ha az áfaszint maradna 5%-on, s a kereslet is kitartana a mostani szinten, ezek hamar „aktivizálódhatnának” majd. Itt is a XIII. kerület viszi a prímet, ahol 17 helyszínen 5100 lakás építése áll előkészítés alatt, s az önkormányzat tervtanácsa elé az elmúlt bő egy évben további mintegy 2500 lakás került. A XI. kerületben 9 projekt keretében 3500 lakás van „betárazva”, s ezer feletti lakásszám várható még a IX. és a X. kerületekben is.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×