eur:
393.92
usd:
368.12
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Így teljesítettek a nagy techcégek

Így teljesítettek a nagy techcégek

Története legjobb profitját produkálta az Amazon internetes áruház. A technológiai szektor más óriásai, például az Apple is nagyot kaszált, míg a Google gazdája, az Alphabet veszteséget jelentett.

Több, mint 2 billió dollár – ennyi a piaci értéke a technológiai szektor három, amerikai kézben lévő cégének. Nem csoda, hogy a piac nagy várakozásokkal nézett a csütörtök elébe, amikor mindhárom vállalat a közvélemény elé állt tavalyi, utolsó negyedéves bevételi adataival.

Az Amazon számára árfolyameséssel zárult a kereskedési nap, de nem sokáig volt mínuszban. A könyvárusító vállalkozásból gigantikus globális webáruházzá avanzsált cég masszív, 1,86 milliárd dolláros bevételt jelentett be 2017 utolsó negyedévére. Ennek nyomán gyorsan felfelé indultak meg részvényárai.

Az időszak során produkált forgalom felülmúlt minden befektetői várakozást: Jeff Bezos cége több, mint 60 milliárd dollár értékben adott el árucikkeket és szolgáltatásokat világszerte.

Különösen jól teljesítettek a mesterséges intelligenciára épülő házi asszisztensek, az Amazon Echo család tagjai. A felhőszolgáltatás, amelyet sok technológiai cég is használ, közel 50 százalékkal több pénzt hozott.

A cég az utóbbi években már élelmiszereket is kiszállít és ezek forgalma 20 százalékkal ugrott meg az elmúlt negyedévben.

Különösen jó időszakot zárt az Apple – bár kevesebben vásároltak iPhone-t miután megjött a fizetésük, az 1000 dollárra felpumpált árú iPhone X modellnek köszönhetően mégis jobban teljesített a kaliforniai óriás, mint az egy évvel ezelőtti időszakban. Az Apple pénzügyi éve máskor kezdődik, mint a többi vállalaté, így most első negyedéves adatokat közölt. Ezek szerint a forgalom meghaladta a 88 milliárd dollárt, ami szintén felülmúlta a Wall Street várakozásait, és 13 százalékos növekedést jelent. A világ legnagyobb cége ennek nyomán rekord-hasznot, több, mint 20 milliárd dollárt zsebelt be.

A következő negyedévi prognózis ugyanakkor aggodalomra ad okot – elemzők szerint tovább eshet az iPhone-ok iránti kereslet. Maga a cég 60-62 milliárd dollár bevételre számít, ami alulmúlja az elemzők 65 milliárdot meghaladó várakozásait. Ennek nyomán az Apple-részvények árfolyama először egy százalékot esett, majd visszakúszott a korábbi szintre.

A nagy rivális, az Alphabet – amely mögött valójában a Google rejtőzik – közben rosszabbul teljesített. Részvényei árfolyama közel 4,5 százalékot esett, miután a negyedéves adatokból kiderült, hogy nem jött be vele kapcsolatban a piac számítása. Az egyik ok az, hogy egy új törvény további 10 milliárd dollár adóterhet jelent a cégnek.

A negyedéves profit 6,8 milliárd dollár volt, ami elmaradt a piac 7 milliárdos várakozásától. A bevétel viszont – az eladott online reklámoknak köszönhetően – 24 százalékkal ugrott meg.

Ugyanakkor a Google költségei is jelentősen megugrottak – például sokat költött a YouTube videomegosztóra, vezető nélküli autók fejlesztésével foglalkozik és beszállt az egészségügyi szektorba is. Emellett pedig több pénzt kell kiadnia, hogy keresője legyen az alapalkalmazás a mobiltelefonokon – ahonnan a felhasználók a legtöbb keresést indítják.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×