eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Újra napirenden a taxis áremelés

Újra napirenden a taxis áremelés

Tavasztól várhatóan drágábban lehet taxival utazni Budapesten - mondta a Portfoliónak az Országos Taxis Szövetség elnöke. Hiába nőtt az autók száma, csúcsidőben nehéz fuvart kapni.

Hiába kell néha hosszú percekig várni a diszpécserre, ha taxit rendelnénk, a 2013 szeptemberében bevezetett taxirendelet óta nem csökkent a sofőrök száma Budapest utcáin. Jelenleg 5600 taxis dolgozik, míg a rendelet bevezetése előtt számuk 5300 volt. 2016-ban is hasonló volt a szám, vagyis egy év alatt nőtt 300-zal a sárga autók száma – írta a Portfolio.

A portál a fővárosi kormányhivatal adatai alapján arról ír, hogy 2017 végén 7532 személytaxi-vezetői igazolvány volt érvényben, vagyis a jelek szerint

nem mindenki taxizik, akinek engedélye lenne rá.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint a jelenlegi létszám akár ideálisnak is mondható, a legtöbb esetben képes ellátni az igényeket. A probléma inkább csúcsidőben, vagyis esténként, hétvégén van, amikor a megszokotthoz képest sokat kell várni a taxira, de a néhány órás csúcsidőszakért a vállalkozásoknak nem éri meg újabb és újabb autókra beruházni, azaz fejleszteni.

A csúcsidőszak mellett a gyorsabb haladásban a dugók és a felújítások okoznak nehézségeket a taxisoknak is, a szövetség elnöke szerint ha előfordul egy-két ilyen fennakadás a városban, akkor "háromszor-négyszer annyi taxi is kevés lenne". 

A munkaerőhiányt egyelőre nem érzik a taxisok, a diszpécserszolgálatok esetében is biztosítani tudják a fuvarszervező irodák a szükséges létszámot, például folyamatos átképzésekkel - mondta a Portfoliónak Metál Zoltán. Ugyanakkor a szövetség azt tapasztalja, hogy nőtt a kereslet a megbízható fuvarszervező cégek iránt, ennek köszönhető, hogy egyre gyakoribb az, hogy csúcsidőben percekig nem lehet elérni telefonon a társaságokat.

Az elnök szerint a 2013-ban bevezetett hatósági árnak köszönhetően átláthatóbb és kiszámíthatóbb lett a szolgáltatás, ennek tulajdonítja azt, hogy megnőtt iránta a kereslet. Emellett a turizmus is jót tesz a taxizásnak és egyéb szolgáltatásoknak a fővárosban.

A korábbi évekhez képest 5-10 százalékkal élénkült a forgalom,

amiben a piac szabályozása mellett az Uber kiszorítása is szerepet játszott.

Metál Zoltán beszélt arról is, hogy még van néhány egyeztetés, de akár áprilistól emelkedhet a hatósági ár, ahogy fogalmazott, egy elviselhető és józan mértékű tarifaemelés. Ez a jelenlegi árakhoz viszonyítva 10-15 százalékos emelést jelentene.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×