eur:
393.03
usd:
366.11
bux:
66841.8
2024. április 26. péntek Ervin

Marad az alapkamat

A monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden.

Az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt.

A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott.

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

Gyengülhet a forint

A Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a jegybank továbbra is laza monetáris politikát folytat, arra hivatkozva, hogy az infláció még jó darabig, az MNB várakozásai szerint 2019 közepéig nem fogja elérni a 3%-os inflációs célt. Ezért megalapozott az alacsony kamatokat jelentő monetáris politika.

Török Zoltán az InfoRádiónak azt mondta: Magyarország valóban nem követi azt a kamatemelési trendet, a kamatszintek normalizálását, ami elsősorban az Egyesült Államokban, másodsorban a régiónkban is zajlik.

"Ez hellyel-közzel védhető álláspont addig, amíg az Európai Központi Bank részéről nem következik be a monetáris politikai fordulat és a kamatemelés, 

ha azonban az EKB is megteszi a fordulatot és emelni kezdi a kamatszintet, akkor utána már nem sokáig lehet kitartani Magyarországon sem az alacsony kamatok mellett.

Az elemző szerint az év végére a korábbinál nagyobb mértékben gyengülhet a forint, ha az európai országok megkezdik a kamatemelést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×