INFORÁDIÓ 
2018. július 21. szombat
Dániel, Daniella
tojáskshuniómadárinfluenzarovarirtószer
Drasztikusan drágult egy fontos élelmiszer

Drasztikusan drágult egy fontos élelmiszer

Infostart

Jelentősen megemelkedett Magyarországon a tojás ára, és az Európai Unióban is már csak két országban drágább, mint nálunk.

Bár egy éve még az áfacsökkentés eredményeként jelentős áresésről szóltak a hírek a tojás piacán, az elmúlt hetek és hónapok történései ezzel ellentétes folyamatról adnak számot. A központi statisztikai hivatal adatai szerint a fogyasztói átlagárak tavaly év végén 55 forint közelébe emelkedtek, 544 forintba került egy tízdarabos doboz, ezzel szemben júliusban még csak 367 forintot kértek ugyanezért a kereskedők - írja a Magyar Idők.

A tendencia nem egyedülálló, az Európai Unió számos tagországában rekordszintre került a tojás ára. A drágulásnak minden bizonnyal köze van a múlt év elején tomboló madár­inf­luenza-járványhoz is, ennél azonban nagyobb súllyal hatott a termelésre a nyáron kitört rovarirtószer-botrány.

A tojás árában mára az Európai Unió élmezőnyébe kerültünk, itthon meghaladja a 72 ezer forintot a tojás száz kilóra vetített ára, ennél csak Szlovákiában és Olaszországban volt drágább a termék a múlt év végén. Ott 73 ezer, illetve 75 ezer forint felett járt a termelői ár. Az uniós átlag egyébként 60 ezer forint környékén volt, ami 50 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi szinthez képest.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH