eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Itt az elképesztő ingatlandrágulás vége?

Itt az elképesztő ingatlandrágulás vége?

2018-ra az ingatlanpiac kis emelkedése és stagnálása prognosztizálható. Várhatóan tetőznek az árak. A bérbe adásra vonatkozó új szabályozással pedig a piac fehéredésére számítanak szakértők.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a használt ingatlanok tekintetében az árak tetőzés közelébe érnek. Az ok az újépítésű ingatlanoknál keresendő, ugyanis a fizetőképes kereslet jelentős része ezek mellett fog dönteni. Itt szintén maximalizálódhatnak az árak, hiszen erős verseny kezdődik majd a vevőkért.

A szakember szerint ha nem befolyásol minket egy országon kívüli tényező, egy jelentős gazdasági fellendülés, vagy az ingatlan típusú befektetések erősödése, akkor

2018-ban a piac pici emelkedése és stagnálása várható, leginkább az év végére.

Vidéken érdekes a helyzet ilyen szempontból, mivel jellemzően sehol sem épülnek nagy számban társasházak, még az észak-nyugati országrészben sem, ezért ezekben a régiókban még feljebb kúszhatnak a használt lakások árai.

Gadanecz Zoltán szerint

vidéken jövőre befektetői szempontból több társasházat húznak majd fel,

ugyanakkor csökkenhet a használt és az újépítésű ingatlanok közötti árkülönbség.

A szakértő az idei évi legjelentősebb ingatlanpiaci változások közé sorolta, hogy 

  • kiszámíthatóbb lesz a rövid távú bérbeadás,
  • a Nemzeti Otthonteremtési Közösséggel milliókat lehet majd megspórolni
  • és hogy az albérleteknél 2018-tól bármekkora bevételnél csak tíz százalék adót kell majd befizetni.

Az ingatlan.com az idén életbe lépett új jogszabályokkal

az ingatlanpiac fehéredésére számít.

A cég közleményében kiemelte, hogy például a lakásukat bérbe adóknak az ingatlankiadásból származó és 1 millió forintot meghaladó jövedelem után 2018-ban már nem kell a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást megfizetniük.

Balogh László vezető gazdasági szakértő kifejtette, hogy ez a lépés elsősorban a fővárosi lakáskiadókat érinti, mert jellemzően ezeknél lépte át az éves jövedelem az 1 millió forintot.

Az eho eltörlése miatt a lakáskiadás utáni terhelés lényegében az eddigi felére csökken,

mivel csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell majd fizetni.

Az elemző szerint ettől a lépéstől nem az albérleti díjak csökkenése, hanem inkább a piac tisztulása várható, azaz többen fogják legálisan, a tényleges bérleti díj bejelentésével kiadni a lakásukat, amiből több adóbevétel származhat.

Ehhez kapcsolódóan arra is felhívták a figyelmet, hogy az ingatlanjukat vagy ingatlanjaikat szálláshelyként, vagyis lakáshotelként hasznosítók az eddigi eggyel szemben 2018-tól három kiadandó ingatlan után választhatják a tételes átalányadózást, ez évente 38 400 forintot jelent minden lakás után.

Az idén emelkedik a munkáltató által adható adómentes lakhatási támogatás:

míg 2017-ben az alkalmazottak a minimálbér 40 százalékát kaphatták támogatásként, 2018-tól ez az összeg elérheti a minimálbér 60 százalékát. Mivel 2018-ban tovább nőtt a minimálbér, így

az adómentesen adható havi támogatás 51 ezerről közel 83 ezer forintra emelkedett januártól.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy idén már az eddigi 1 helyett 3 évük lesz a vevőknek arra, hogy a korábban eladott lakásuk forgalmi értékével csökkentsék az új ingatlan megszerzéséhez kötődő illetékalapot. Balogh László szerint a szabályváltozásnak elsősorban azok a lakásvásárlók a nyertesei, akik 2015-ben vagy 2016-ban adtak el lakóingatlant, és azóta nem vettek másikat.  

Fontos szabályok

A Deloitte adótanácsadó cég felhívja a figyelmet arra, hogy a lakáscélú támogatással kapcsolatban is számos szabályt kell betartani, amelyek elmulasztása komoly anyagi következményekkel járhat.

Fontos feltétel, hogy a munkavállaló köteles a saját lakásával összefüggő körülményeket igazolni

úgy, hogy a megfelelő iratokat, bizonylatokat a munkáltató rendelkezésére bocsátja. Ugyanakkor a munkaadó felelőssége, hogy azokat megvizsgálja és elbírálja az igényt.

A munkáltatónak szükséges figyelemmel lennie arra is, hogy lakás vásárlása esetén a folyósítás évét követő május 31-ig, valamint építés, alapterület növelés, korszerűsítés valamint akadálymentesítés esetén a folyósítás évét követő második év május 31-ig rendelkezzen a támogatás folyósításáról a hitelintézet által kiállított igazolással.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×