INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

szén

párizsi egyezmény

klímaváltozás

Új felhasználási módot találnak a magyar szénvagyonnak

Infostart / InfoRádió

Támogatási szerződést kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálattal egy június végére elkészülő tanulmányról a hazai szénvagyon hasznosítására. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár az InfoRádiónak azt mondta, hogy a klímaváltozás miatt megváltozott a szén szerepe az energiaellátásban, a párizsi egyezmény szerint ugyanis 2050-re az energiatermelésnek dekarbonizáltnak kell lennie.

Magyarország jelentős szénvagyonnal rendelkezik, ami fontos nemzeti kincs – mondta az államtitkár. Az eddig megszokott technológiákat, felhasználási irányokat azonban a jövőben nem lehet alkalmazni, ezért döntöttek úgy, hogy vizsgálják a párizsi egyezménynek megfelelő szénfelhasználás lehetőségeit. Azért állapodtak meg a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálattal, mert szakmailag megalapozott iránymutatásra van szükség – tette hozzá. A szervezet feladata, hogy olyan alternatív felhasználási módokat találjon, amely nem a primer energiatermelést célozza. A szenet ugyanis például a vegyipar is fel tudja használni.

Azt tudni lehet, hogy hazánk szénvagyona jelentős – 8,6 milliárd tonna –, azonban ennek bányászhatóságáról, összetételéről, energiatartalmáról és más vegyipart érintő információkról nincsenek rendszerbe állított ismeretek. Ezek kutatása és rendszerezése is az új tanulmány feladata lesz – emelte ki Aradszki András. Az államtitkár szerint nem kell az egész szénvagyont kibányászni, azonban egy részének felhasználása nemzetgazdasági szempontból is releváns lehet.

Kapcsolódó hang

Új felhasználási módot kell találni a magyar szénvagyonnak
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018