eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Zsebünkre megy: hosszútávú programot kap egy pénzügyi cél

Zsebünkre megy: hosszútávú programot kap egy pénzügyi cél

Jövőre indul a kormány pénzügyi tudatosságot erősítő stratégia végrehajtása - közölte Hornug Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi tudatosság címmel tartott tartott konferenciát hétfőn délelőtt. Hornung Ágnes, a nemzetgazdasági tárca államtitkára beszédében kiemelte, bármikor megjelenhet a kormány novemberben elkészült stratégiája a Magyar Közlönyben, amelynek főbb jellemzőiről is beszélt.

„Hét év alatt álmodtuk meg azt a stratégiát, amely - az elején kétéves szakaszokra bontva - nagymértékben javítani kívánja a magyar lakosság, először is a fiatalok pénzügyi ismereteit. A pénzügyi tudatosság azért fontos, mert az egyéntől, a családon át a költségvetésig nőhet az ország pénzügyi stabilitása a felelős döntéseknek köszönhetően, ami javítja a nemzetgazdaság helyzetét.”

Hornung Ágnes megjegyezte, a különböző nemzetközi szervezetek felmérése alapján a magyar lakosság fejlettségi szintje a pénzügyi ismeretek területén nem megfelelő. Nem az elméleti alapokkal van gond, hanem az elméleti tudás gyakorlati alkalmazásával, e téren a magyarok kifejezetten rosszul teljesítenek - tette hozzá.

A konferenciát a jegybank elnöke nyitotta volna meg, ám Matolcsy György betegség miatt nem jelent meg. Helyette Windisch László, az MNB alelnöke arról beszélt, hogy tudatos fogyasztói attitűd nélkül nincs stabilitás a pénzügyekben, miközben a fogyasztóvédelem is hangsúlyos kell legyen.

 „Az a pénzügyi intézmény, ami nem helyezi előtérbe és nem védi saját maga is a fogyasztók érdekeit, az nem fog stabilan fenntartható üzletpolitikát folytatni, és előbb-utóbb prudenciális problémái lesznek. Nem ütköznek tehát a körültekintés és a fogyasztóvédelem szempontjai. Nincsen stabil intézmény elégedett fogyasztó nélkül.”

Rámutatott: a jegybank az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt helyezett a fogyasztóvédelemre, olyan jogszabályok elfogadását érte el, mint a fair banki törvény, vagy az adósságfék-szabályok, illetve bevezette a minősített fogyasztóbarát hiteleket is. Az MNB alelnöke jelezte: sokszor felmerül az a kérdés, hogy jó-e, ha az MNB erős fogyasztóvédelmi feladatokat lát el, hiszen a pénzügyi rendszer stabilitását felügyelő és a fogyasztóvédelmi terület között számos érdekellentét áll fenn. Windisch László szerint azonban ezek csak látszólagos ellentétek, hiszen az a pénzintézet, amely nem az ügyfelei érdekében tevékenykedik, hosszú távon nem tud kellő stabilitással működni.

A tanácskozáson Palkovics László oktatásért felelős államtitkár kifejtette: az egyre összetettebb világban fontos, hogy a mai generációk is eligazodjanak a pénzügyekben. Az oktatás pedig az az eszköz, ami ezt elősegítheti. A pénzügyi stratégia keretében egy, most még fejlesztés alatt álló tudásanyaggal feltöltött honlapot is készítenek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkára jelezte,

a magyar családok csupán 25 százaléka készít családi költségvetést, 60 százalékuk maximum 3 hónapra elegendő tartalékkal rendelkezik, a válaszadók 75 százaléka nem tud pénzt félretenni.

Hozzátette: az viszont jó hír, hogy az iskolai programhetek közül a Magyar Bankszövetséggel és a Pénziránytű Alapítvánnyal közösen szervezett Pénz7 témahét a nagyon sikeres, idén tavasszal már 162 ezer általános- és középiskolás vett részt valamilyen pénzügyekkel kapcsolatos foglalkozáson, oktatáson mintegy 1100 iskolában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×