eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az eget veri a tojás ára és még nincs vége

Az eget veri a tojás ára és még nincs vége

Hetven százalékkal nőtt a tojás ára a tavalyihoz képest, és a tendencia vége még hónapokra van.

A KSH nyári gyorstájékoztatója szerint 2017 augusztusában még csupán 1,1 százalékkal nőtt az étkezési tojás ára az egy évvel korábbihoz képest, ám azóta meredek felívelést tapasztalhatunk. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) november végén már arról számolt be, hogy a dobozos (10 darabos) termék ára a tavalyi 22-23 forintról 39-40-re emelkedett, ami 73 százalékos növekedést jelent. A tálcásnál (30 darabosnál) 70 százalékos a drágulás, és a Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint a tendencia az év végéig kitart - írta a Szántóvető Blog

A Budapesti Nagybani Piacon a tojás ára még magasabb, 44-48 forint, a fogyasztók pedig még ennél is drágábban vehetik meg a piacokon.

A jelentős drágulás oka kisebb részben a tavaly téli madárinfluenza, amiből még épp csak hogy kilábalt volna a szakma, mire megérkezett idén a fipronil-botrány. A vegyszerrel való érintettség miatt tojótyúkok millióit kellett elpusztítani Nyugat-Európában, főleg Hollandiában. Habár Magyarországot a szennyeződés alig érintette, a legnagyobb tojásexportőr Hollandia kiesését jócskán megérezni itthon.

A magyar tojástermelők a hazai piac átlagosan 70-75 százalékát tudják ellátni, ezért a mostani drágulás az importkiesésből fakad -

mondta a 24.hu-nak Dr. Molnár Györgyi, a Baromfi Terméktanács mezőgazdasági titkára, a Tojás- és Szabadtartásos Szövetség titkára.

Mivel a fipronil (a kutyák és macskák számára kifejlesztett, élősködők elleni szer) felhalmozódik a szervezetben, a szakemberek igyekeztek kihajtatni a tojótyúkokból, ám nem sikerült, ezért kellett levágni őket.

Mivel egy tojótyúk felnevelése 18-20 hét, a korábbi mennyiségű állat felnevelése akár fél évbe is beletelhet.

Emiatt a várakozások szerint az év végéig kitarthatnak vagy akár tovább is emelkedhetnek a tojásárak. A Baromfi Terméktanács szerint akár 50-60 forint közötti hazai fogyasztói árak is kialakulhatnak karácsony-szilveszter környékére. Az emelkedésben az sem számít, hogy az étkezési tojás áfája az év elejétől 27 százalékról 5 százalékra csökkent.

Azt a szakemberek sem tudják, hogy mikor kezdhet majd visszaesni a tojás ára és hogy mi lehet az új árszint.

Abban pedig csak reménykedni lehet, hogy idén nem sújtja az ágazatot a madárinfluenza - épp most jött el a szezonja.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×