eur:
393.04
usd:
366.24
bux:
66865.68
2024. április 26. péntek Ervin

Megváltoztatja a hőtárolást egy magyar start-up

Mindenképp Magyarországról indulna világhódító útjára a HeatVentors különleges energiatároló megoldása, amely a közelmúltban megnyerte a nemzetközi energetikai start-upoknak meghirdetett Power Up! versenyt. A megoldás újdonságáról és piaci lehetőségeiről Farkas Rita, a HeatVentors társalapítója nyilatkozott az InfoRádiónak.

Európában jelenleg a hőtárolás hagyományosan, vizes tárolással történik – mondta Farkas Rita, hozzátéve, hogy ennek lényege, hogy a hatalmas tárolókban a víz hőmérsékletét változtatják.

„A HeatVentors módszerével és a felhasznált különleges bioanyagokkal nem az anyag hőmérsékletét, hanem a halmazállapotát lehet megváltoztatni, ezzel sokkal koncentráltabbá válik a hőtárolás. A vizes tároló legnagyobb baja a nagy méret, a mi módszerünk ideális családi ház, irodaház fűtésére vagy olyan helyen, ahol az a fontos, hogy adott hőmérsékleten menjen végbe egy folyamat.”

Ezzel a megoldással, az alkalmazásától függően a vizes tárolásnál 20-40 százalékkal nagyobb hatásfokot lehet elérni – hangsúlyozta a HeatVentors társalapítója, hozzátéve, hogy ez a különleges anyagnak és a tároló kialakításának is köszönhető, amelynek így nagyobb a hőátadó felülete.

„Már két prototípusa működik, nagy az érdeklődés Magyarországról és külföldről is. Az a kérdés, hogy a megszokott módszereket mennyire hajlandók felváltani egy innovatívra. Magyarországon eddig nyitottságot tapasztaltunk. A gyártónk bár nemzetközi, Magyarországon van, innen szeretnénk elindulni” - tette hozzá Farkas Rita.

A teljes beszélgetés hétfőn este 20 órától, az InfoRádió Energia Infó című magazinjában hallható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×