eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 22. péntek Móric
Jól járhatnak a katás adózók jövőre

Jól járhatnak a katás adózók jövőre

Várhatóan tovább emelkedik az alanyi adómentesség árbevételi határa jövőre, aminek köszönhetően még több mikro- és kisvállalkozás lesz jogosult áfamentes számlát kiállítani. Bár a tervezett változás nem a kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) szabályait érinti közvetlenül, hatása a katás adózási formát választók körében lesz a legerősebb – hangsúlyozta Dr. Bacskó László, a Vállalkozók Fóruma online portál szakértője és a Bacskó Ügyvédi Iroda vezetője.

A 2018-as adóévben tovább bővülhet az alanyi adómentességet élvező vállalkozások köre, köszönhetően az árbevételi határ újabb emelésének. Míg 2017 előtt 6 millió forintos árbevételig vehették igénybe a vállalkozások az alanyi adómentesség lehetőségét, addig idén 8 millió, 2018. január 1-jétől pedig 12 millió forintra nőhet az értékhatár, amennyiben a kormány deregulációs indítványának helyt ad az Európai Unió. Alanyi adómentesség esetén az adózó áfa-mentesen jogosult számlát kiállítani.

A lehetőség főleg azoknak a mikro- és kisvállalkozóknak kedvez, akik a KATA szerint adóznak, és ügyfélkörük főleg magánszemélyekből áll. Céges ügyféllel ellentétben a magánszemélyek ugyanis nem igényelhetik vissza vagy vonhatják le az ÁFA összegét.

Bár a KATA árbevételi plafonját idén 12 millió forintra emelték, az alanyi adómentes árbevételi határ 8 millió forint maradt. A szolgáltatási díjat e felett 27 százalék áfa terheli. A jövőre tervezett változás bevezetése esetén azonban a KATA és az alanyi adómentesség értékhatára egybeesik majd.

„Amennyiben a javaslat jogszabályi elismerést nyer, úgy a 2018-as adóévben a katás vállalkozók sokkal hatékonyabban fogják tudni kiaknázni a rájuk irányadó 12 millió forintos árbevételi határt, hiszen tevékenységüket korlátozás nélkül, alanyi adómentesen, azaz áfamentesen tudják folytatni” – emelte ki Bacskó László.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×