eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Jól járhatnak a katás adózók jövőre

Jól járhatnak a katás adózók jövőre

Várhatóan tovább emelkedik az alanyi adómentesség árbevételi határa jövőre, aminek köszönhetően még több mikro- és kisvállalkozás lesz jogosult áfamentes számlát kiállítani. Bár a tervezett változás nem a kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) szabályait érinti közvetlenül, hatása a katás adózási formát választók körében lesz a legerősebb – hangsúlyozta Dr. Bacskó László, a Vállalkozók Fóruma online portál szakértője és a Bacskó Ügyvédi Iroda vezetője.

A 2018-as adóévben tovább bővülhet az alanyi adómentességet élvező vállalkozások köre, köszönhetően az árbevételi határ újabb emelésének. Míg 2017 előtt 6 millió forintos árbevételig vehették igénybe a vállalkozások az alanyi adómentesség lehetőségét, addig idén 8 millió, 2018. január 1-jétől pedig 12 millió forintra nőhet az értékhatár, amennyiben a kormány deregulációs indítványának helyt ad az Európai Unió. Alanyi adómentesség esetén az adózó áfa-mentesen jogosult számlát kiállítani.

A lehetőség főleg azoknak a mikro- és kisvállalkozóknak kedvez, akik a KATA szerint adóznak, és ügyfélkörük főleg magánszemélyekből áll. Céges ügyféllel ellentétben a magánszemélyek ugyanis nem igényelhetik vissza vagy vonhatják le az ÁFA összegét.

Bár a KATA árbevételi plafonját idén 12 millió forintra emelték, az alanyi adómentes árbevételi határ 8 millió forint maradt. A szolgáltatási díjat e felett 27 százalék áfa terheli. A jövőre tervezett változás bevezetése esetén azonban a KATA és az alanyi adómentesség értékhatára egybeesik majd.

„Amennyiben a javaslat jogszabályi elismerést nyer, úgy a 2018-as adóévben a katás vállalkozók sokkal hatékonyabban fogják tudni kiaknázni a rájuk irányadó 12 millió forintos árbevételi határt, hiszen tevékenységüket korlátozás nélkül, alanyi adómentesen, azaz áfamentesen tudják folytatni” – emelte ki Bacskó László.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×