A teljes halfogyasztás 65 százaléka a karácsonyi időszakban történik – hangsúlyozta Lévai Ferenc. Körülbelül 12-14 ezer tonnányi édesvízi hal fogy évente, a tengeri halak iránti kereslet is hasonló számokat mutat. A húsfélék fogyasztása az elmúlt tíz évben jelentősen visszaesett, a halé azonban lassú emelkedést mutat. Nőtt a kínálat és a feldolgozottsági fok is – tette hozzá a szervezet szóvivője.
A halakra vonatkozó áfakulcs jövő évi csökkenésének köszönhetően az ár csökkenhet,
és a szakértő abban bízik, hogy a haltermékek olcsóbbá válásával még tovább emelkedik a kereslet az ágazatban. Szerinte az intézkedés hatására a fogyasztói árak 8-10 százalékkal csökkennek majd, és ennek köszönhetően elképzelhető a fogyasztás akár 10 százalékos emelkedése.
A sós vízi halak háttérbe szorulhatnak – reméli a szóvivő. Ez nem csak az árral függ össze, ugyanis egyre több fogyasztó érzékeli a tengeri termékek minőségének bizonytalanságát, melynek oka a tengerek rejtett szennyezése. A vásárlók egyre fontosabbnak – sokszor az árnál is lényegesebb szempontnak – tartják a biztonságot, ezt pedig veszélyezteti a tengeri hulladék.