eur:
393.9
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Fontos információt közölt az MNB a kötelező biztosításról

Fontos információt közölt az MNB a kötelező biztosításról

A Magyar Nemzeti Bank rendet tett az átlagos díjakról az alkuszok között kirobbant vitában.

A naptári évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) ügyfelek a törvény szerint legkésőbb november 11-ig kapják meg a jövő évre várható díjukról szóló értesítést. Ha ezt elfogadják és tovább fizetik majd a díjat, szerződésük automatikusan érvényben marad. Ha viszont felmondják addigi kgfb-szerződésüket, erről úgy kell írásban értesíteniük eddigi biztosítójukat, hogy az legkésőbb 2017 december 1-jén éjfélig beérkezzék hozzá. Ezután ők idén december 31-ig kötelesek új szerződést kötni – figyelmeztet közleményében az MNB. Arra is kitértek, hogy a biztosítóval elektronikus kapcsolattartású kgfb-szerződést kötött ügyfelek elmulaszthatják díjuk ellenőrzését, s az esetleges biztosítóváltást, ha nem ellenőrzik elektronikus levelezésüket.

A jegybank fogyasztóvédelmi és kockázati szempontból is folyamatosan vizsgálja a biztosítók kgfb-díjhirdetéseinek jogszerűségét, s a piaci szereplők ehhez kötődő tevékenységét. Kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a biztosítók időben, a törvény által előírt módon küldték-e ki a következő biztosítási időszakra vonatkozó díjértesítőiket, s ebben megfelelő tájékoztatást adtak-e az ügyfeleknek.

Az MNB tájékoztatása szerint tavaly (az évközi változásokat is ide számítva) több mint 400 ezer ügyfél online platformokon kötötte meg a szerződést. Ezeknek a portáloknak a működését és kalkulációs pontosságát az MNB szúrópróbaszerű vizsgálatokkal is ellenőrzi.

Számháborúba kezdtek az elmúlt napokban az alkuszok a kgfb-átlagdíjak miatt, ezért a jegybank közreadta az elmúlt évek átlagdíjait.

Tárgyév január 1.Éves díj (Ft)
201028 800
201123 100
201220 000
201318 400
201417 999
201518 728
201621 372
201724 748
    

Mivel a naptári évfordulós – idősebb járműállománnyal rendelkező – ügyfelek jelentős része hosszú ideje kármentes, bónusz 10-es besorolású, az ő éves díjuk az évközi évfordulós társaikhoz képest jellemzően jóval alacsonyabb (idén január 1-jén például a személygépkocsik üzembentartóinál előbbi csoporté átlagosan 17 158 forint, utóbbié viszont 28 852 forint volt).

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×