INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

munkavédelem

ellenőrzés

ngm

terv

2018

Nagy ellenőrzések jönnek a munkahelyeken

Nagy ellenőrzések jönnek a munkahelyeken

InfoRádió

Megjelent a 2018-as munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzési terv.

Közzétették, hogy kik és hol számíthatnak majd célzott munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekre 2018-ban. A Nemzetgazdasági Minisztérium országos ellenőrzési terve mellett természetesen akár egy munkavállalói panasz esetén is vizsgálat indulhat, vagy ahol például hirtelen kiugró balesetszámot, vagy visszaéléseket találnak - írja a napi.hu.

Egész évben kiemelt figyelmet kap az építőipar, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a bányászat és egészségügy, mert az elmúlt években itt volt a legtöbb munkavédelmi probléma. Az ellenőrzések 10 százalékának szálláshely-szolgáltatást, vendéglátás területén működő munkáltatókat  kell elérnie, 15 százalékának pedig a pénzügyi területeket, az ingatlanpiacot, a közigazgatást, az oktatást, az energiaszektort.

Ellenőrzik, hogy

  • megkapják-e a szükséges bért,
  • biztosítanak-e elég pihenőidőt a dolgozóknak,
  • hogyan kezelik a szabadságolásokat,
  • mennyire vezetik a munkaidő nyilvántartást.

A mezőgazdaságban dolgozók 2018 második és harmadik negyedévében számíthatnak komolyabb munkavédelmi ellenőrzésekre. Az első és negyedik negyedévben a kölcsönzött munkavállalókat munkakörülményeit fogják vizsgálni. 

A munkaügyi ellenőrzéseknél 2018 márciusában és áprilisában a minimálbér és a garantált bérminimum betartását vizsgálják a cégeknél. Június eleje és július vége között a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok betartását ellenőrzik. Szeptemberben és októberben a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, halászati ágazatban, valamint a feldolgozóiparon belül az élelmiszer-gyártási és italgyártási alágazatok területén működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatát végzi majd a hatóság. 

A munkavédelmi bírság összege 50 ezertől 10 millió forintig terjedhet, a munkaügyi 30 ezertől a 20 millió forintig. 

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018