eur:
394.39
usd:
371.36
bux:
66912.35
2024. április 16. kedd Csongor
Folyamatosan tűnnek el a boltok

Folyamatosan tűnnek el a boltok

A kiskereskedelmi üzletek számának hanyatlása már évek óta tart és tavaly sem állt meg – írja a Portfolio a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) héten közzétett tanulmányára hivatkozva. A kiskereskedelem teljesítményéről szóló kiadvány bemutatja, hogy a vesztesek a kisebb üzletek voltak.

Hat év alatt 15 ezerrel csökkent a kiskereskedelmi üzletek száma, így a tavalyi esztendő végén már csak 129 ezer bolt volt hazánkban. A KSH elemzése szerint elsősorban a nem élelmiszertermék jellegű üzletek száma esett vissza, az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzleteké, valamint az üzemanyagtöltő állomásoké kisebb mértékben csökkent – írja a gazdasági portál.

Az üzletek száma 2010-től 2012-ig még emelkedett, majd 2013-tól folyamatosan csökkent, amelyben a nemzeti dohányboltok létrehozása, az online pénztárgéprendszer kialakítása, valamint a 2015 márciusában bevezetett, közel egy évig érvényben lévő, vasárnapi nyitva tartás tilalma játszhatott szerepet – derül ki a tanulmányból. A kiskereskedelmi üzleteken kívül a tavalyi év végén összesen 6 ezer nemzeti dohánybolt, valamint 2400 gyógyszertár működött az országban.

A humán gyógyászati termékek és a telekommunikációs termékek szaküzleteinek, a sportszer-szakáruházak, valamint az állatgyógyászati termékeket forgalmazó boltok száma azonban nőtt.

Míg a 120 négyzetméter alatti, valamint a 120 és 1000 négyzetméter közötti alapterületű üzletek száma 2012 óta csökken, addig az 1000 négyzetméternél nagyobb egységek száma szinte folyamatosan emelkedik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×