INFORÁDIÓ
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina

bolt

kiskereskedelem

ksh

Folyamatosan tűnnek el a boltok

Folyamatosan tűnnek el a boltok

InfoRádió

A kiskereskedelmi üzletek számának hanyatlása már évek óta tart és tavaly sem állt meg – írja a Portfolio a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) héten közzétett tanulmányára hivatkozva. A kiskereskedelem teljesítményéről szóló kiadvány bemutatja, hogy a vesztesek a kisebb üzletek voltak.

Hat év alatt 15 ezerrel csökkent a kiskereskedelmi üzletek száma, így a tavalyi esztendő végén már csak 129 ezer bolt volt hazánkban. A KSH elemzése szerint elsősorban a nem élelmiszertermék jellegű üzletek száma esett vissza, az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzleteké, valamint az üzemanyagtöltő állomásoké kisebb mértékben csökkent – írja a gazdasági portál.

Az üzletek száma 2010-től 2012-ig még emelkedett, majd 2013-tól folyamatosan csökkent, amelyben a nemzeti dohányboltok létrehozása, az online pénztárgéprendszer kialakítása, valamint a 2015 márciusában bevezetett, közel egy évig érvényben lévő, vasárnapi nyitva tartás tilalma játszhatott szerepet – derül ki a tanulmányból. A kiskereskedelmi üzleteken kívül a tavalyi év végén összesen 6 ezer nemzeti dohánybolt, valamint 2400 gyógyszertár működött az országban.

A humán gyógyászati termékek és a telekommunikációs termékek szaküzleteinek, a sportszer-szakáruházak, valamint az állatgyógyászati termékeket forgalmazó boltok száma azonban nőtt.

Míg a 120 négyzetméter alatti, valamint a 120 és 1000 négyzetméter közötti alapterületű üzletek száma 2012 óta csökken, addig az 1000 négyzetméternél nagyobb egységek száma szinte folyamatosan emelkedik.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018