eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

A hurrikánok hatása miatt emelhet kamatot a FED

A döntés megfelelt a szakértői várakozásoknak. Az alapkamat így a június óta érvényes 1,25 százalék maradt.

A Fed idén eddig két alkalommal emelt kamatot, először januárban. Szakértők azzal számolnak, hogy a Fed decemberben emel ismét kamatot.

A Fed szerdai közleménye szerint a szeptemberi ülés óta eltelt időszakban a gazdaság mérsékelt ütemben nőtt, a munkaerőpiaci feltételek tovább erősödtek. A hurrikánok emelték a benzinárat és ez az átmeneti tényező meglökte az inflációt, amit viszont alig befolyásoltak az energia- és élelmiszerárak. A 12 havi infláció továbbra is 2 százalék alatt marad rövid távon, míg középtávon a jegybanki célnak tekintett 2 százalék körül stabilizálódik.

A Fed kamatdöntésének bejelentése után mintegy harminc perccel a New York-i értéktőzsdék irányadó mutatói gyakorlatilag ugyanott álltak, mint korábban. A DJIA 0,19 százalékos erősödést, az S&P500 index 0,16 százalék növekedést, a Nasdaq mutatója pedig 0,27 százalék csökkenést jelzett.

Elkezdődhetnek az emelések

  • A piaci várakozások szerint kamatemelést jelenthet be csütörtökön a brit jegybank, amely legutóbb több mint egy évtizede emelte azóta történelmi mélypontra visszasüllyesztett alapkamatát. Egyes londoni elemzői vélemények szerint mindazonáltal hiba lenne, ha a Bank of England valóban kamatemelésre szánná el magát.
  • Itthon az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem a monetáris tanács a legutóbbi ülésén, ugyanakkor a testület jelezte, kész a monetáris kondíciók további lazítására, és ezzel összhangban vizsgálja az alkalmazandó nem hagyományos eszközöket.
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×