INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

munkaerőpiac

foglalkoztatás

ngm

Hajtóvadászat öregekre

Hajtóvadászat öregekre

Infostart

Megéri az idősebb korosztály foglalkoztatása, de jobb munkakörülményeket kell biztosítani számukra – mondta az InfoRádiónak a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára. Simon Attila hangsúlyozta: erre egy kampánnyal is felhívták a figyelmet.

Az 55 év feletti korosztály foglalkoztatásának nincs különösebb kockázata – mondta a helyettes államtitkár. Érdemes azonban még a korcsoportba érkezés előtt odafigyelni a munkavállalóra, és az életkori sajátosságoknak megfelelő munkakörülményeket biztosítani számukra. Munkavédelmi szempontból amúgy is kockázatbecslést és -értékelést kell végezni, arra is figyelemmel, hogy az adott feladatkörrel járó terhelés mely korosztálynak optimális.

A dolgozónak is számolni kell azzal, hogy a végzettségének megfelelő, adott munkakört, nem biztos, hogy 55 évesen is el tudja látni, mert életkora, fizikai vagy pszichés állapota nem teszi lehetővé. Ennek kezelése, a munkaszervezés átalakítása ennek megfelelően volt a témája egy, a minisztérium által szervezett – mind a 28 tagállamban zajló – európai kampánynak.

Az idősebb munkavállalók védelmét szabályozási és megelőzési eszközökkel biztosítanák. Előbbi körébe tartozik többek között a munkakörök megosztása és a rugalmas foglalkoztatás. Prevencióként pedig olyan ingyenes egészségügyi szolgáltatás munkáltatói bevezetését kívánják, amely meghaladja a szokásos éves foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot, és hozzájárul a munkavállaló egészségének megőrzéséhez. 

Kapcsolódó hang

171024 GAZ1 1445 idősebb korosztály foglalkoztatása Simon int SI
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018