eur:
392.57
usd:
365.45
bux:
66589.3
2024. április 26. péntek Ervin
Szelektív könnyítés az szja-nál

Szelektív könnyítés az szja-nál

Könnyebb lesz az egyházi egy százalékokat összegyűjteni, a civilek kimaradnak.

Első pillantásra meglepő adójogi javaslattal állt el Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. A fideszes képviselő egyéni képviselői indítványban írná át a személyi jövedelemadó egy százalékáról szóló javaslatot.

Az ügy előzménye, hogy a kormány és a református egyház október elején átfogó megállapodást kötött az együttműködésről, ennek részeként vállalta a kormány, hogy modernizálja az egyházaknak felajánlható szja egy százalékok elosztását. A megállapodást a kormány részéról Orbán Viktor miniszterelnök írta alá, ám azon a fél kormány jelen volt, ennek ellenére kerül most egyéni képviselői indítványként a javaslat a parlament elé - írta a zoom.hu.

Az szja 1+1 százalék egy magyar adójogi sikertörténet, ma már külföldön is követendő példa. A rendszerváltás után 1996-ra készült el az első javaslat a civilekkel, 1997-ben az egyházakkal kiegészítve, azóta az adózók rendelkezhetnek adójuk kétszer egy százalékáról egy egyház és egy civil szervezet javára. Ezzel olyan megoldást sikerült találni, hogy a közpénzekből a kormánytól független elosztási módon részesülhettek a szervezetek.

Azóta is milliárdos támogatások mozogtak ezen a módon, az összegük csak a tavalyi e-szja bevezetésekor csökkent jelentősen, erről itt írtunk.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter mostani javaslata szerint a civileknél minden maradna a régiben, miközben az egyházak támogatását megkönnyítenék: a törvénytervezet szerint az adózónak elég lenne egyszer nyilatkozni a támogatandó egyházról, azt az adóhatóság minden évben prolongálná – mindaddig míg az adózó vissza nem vonja a rendelkező nyilatkozatot. Új szabály, hogy ha egy egyház elveszti jogosultságát az szja egy százalékára, akkor arra felhívja a figyelmet a NAV – így szeretnék csökkenteni az érvénytelen felajánlásokat.

Javaslat egyházakra vonatkozó része üdvözlendő, egyszerűbbé teszi az adózók és egyházak életét, igaz némi többlet informatikai kapacitást igényel mindez a NAV-nál – mondta a Zoom.hu-nak Vámosi Nagy Szabolcs, az EY igazgatója. A szakértő szerint adószakmailag nem indokolható azonban az egyházakra és a civil szervezetekre vonatkozó szabályok szétválasztása, ez már politikai kérdés:

a kormány jobban bízik a történelmi egyházakban, mint a civilekben.

Több adathoz juthatnak hozzá

Balog Zoltán arról is javaslatot terjeszt be, hogy az egyházak – településenként – megismerhessék 1 százalékos támogatóikat, vagyis arról kaphatnak információkat, hogy az adott településen hányan ajánlották fel az adott egyház számára az adójukat. Ezen túl az egyházak megkaphatják azon adományozóik nevét, akik ehhez hozzájárultak. A javaslatok célja – olvasható a törvénytervezet indoklásában, hogy az egyházak által igénybe vehető összeg növekedjen.

Az adószakértő szerint adószakmai szempontból semmi akadálya nem lenne a most beterjesztet egyszerűsítéseket kiterjeszteni a civil szervezetekre. Kérdés, hogy lesz-e hozzá politikai akarat.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ezerrel költ a mesterséges intelligenciára a Microsoft, de még ez sem elég

Ezerrel költ a mesterséges intelligenciára a Microsoft, de még ez sem elég

A várakozásokat felülmúló negyedéves számokat közölt első negyedéves gyorsjelentésében a Microsoft, a folyó negyedévre megfogalmazott kilátások azonban vegyesek a menedzsment bevételprognózisa kisebb csalódást okozott. A mesterséges intelligencia beruházások felpörögtek a Microsoftnál, a szektortársakhoz hasonlóan, és a költekezés a következő negyedévekben is fennmarad a menedzsment közlése szerint. A befektetők jól fogadták a negyedéves számokat, a Microsoft árfolyama közel 4 százalékot emelkedett zárás után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×