eur:
394.45
usd:
370.3
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Kemény Brexitre figyelmeztetnek

A nagy-britanniai érdekeltséggel rendelkező német vállalatoknak fel kell készülniük a "kemény" Brexitre - figyelmeztette tagjait a legnagyobb német iparvállalati szakmai képviseleti szervezet, a BDI.

A BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie e.V.) igazgatója Joachim Lang Berlinben hangsúlyozta, hogy a német vállalatoknak

fel kell készülniük a legrosszabbra, a kemény Brexitre, mert "minden más naivitás lenne részükről".

A BDI "Brexit-munkacsoportot" állított fel a folyamat figyelemmel kísérésére. A tagvállalatok és különböző szakmai szervezetek által a munkacsoportba delegált mintegy kétszáz szakember tíz tematikus projektben elemzi az eseményeket, határolja be a gazdasági kapcsolatokat fenyegető potenciális kockázatokat és dolgoz ki azokra megoldási javaslatokat.

"A Brexit - akárhogy alakuljon is - számtalan megoldandó jogi, gazdaságpolitikai és üzemgazdaságtani kérdést vet majd fel. A brit konzervatív párt nemrég lezajlott kongresszusa is mély megosztottságot tárt fel az ügyben. A követendő Brexit-stratégia eszerint még teljes mértékben nyitott, ami eléggé megnehezíti a tárgyalásokat" - mutatott rá a BDI első embere.

Hangsúlyozta, hogy a BDI Brüsszel tárgyalási stratégiáját támogatja, megjegyezte azonban, hogy bár szoros kapcsolatok kiépítésére törekednek Nagy-Britanniával, az Európai Unió továbbfejlesztése elsőbbséget élvez a szemükben.

"Munkacsoportunk szoros kapcsolatban áll a kormánnyal, valamint az Európai Bizottságnak a tárgyalások részleteiben jártas 50-es munkacsoportjával is" - közölte.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×