eur:
389.69
usd:
366.15
bux:
55376.1
2023. szeptember 22. péntek Móric
Szigorítás jön: nehezebb lesz elkerülni az ingatlan-végrehajtást

Szigorítás jön: nehezebb lesz elkerülni az ingatlan-végrehajtást

Általános végrehajtási hatósággá válik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és nehezebb lesz kibújni a köztartozások megfizetése alól 2018. január elsejétől. Az új szabályok szerint már félmillió forintnál kisebb tartozás esetén is elrendelhető lesz az ingatlan-végrehajtás - számolt be a változásokról az InfoRádióban a Mazars senior adómenedzsere.

Az, hogy általános végrehajtási hatósággá válik az adóhivatal, azt jelenti, hogy a szerepe túlmutat az adótartozások behajtásán.

„Az adók módjára behajtandó köztartozásokat – diákhitel-, szabálysértési bírság- vagy egy kamarai tagdíj-tartozást - eddig is a NAV hajtotta be, de 2018-tól minden más, közigazgatási hatóság által megállapított tartozást az adóhivatal fog végrehajtani. Ráadásul nemcsak pénztartozásokat, hanem egyes intézkedéseket, például egy hatóság által elrendelt bontást is az adóhatóságnak kell majd koordinálnia.”

Az ötszázezer forint alatti tartozás esetén eddig viszonylag ritkán lehetett ingatlan-végrehajtást elrendelni, jövőre már csak akkor nem lehet, ha az az ingatlan az adós lakóhelye. Ennek hátterében az állhat – magyarázta a Mazars senior adómenedzsere, hogy a jogalkotó úgy ítélte meg, hogy például egy cégtulajdonban lévő vagy nyaralóingatlan esetében nem indokolt korlátozni a végrehajtást, mert nem okoz akkora érdeksérelmet.

„Van néhány olyan szigorítás, ami az eljárás elhúzódásának megakadályozását célozza. Ilyen a fizetési kedvezmények kérdése.”

A részletfizetési kérelem beadása a jelenlegi szabályok szerint szünetelteti a végrehajtást, jövőre a tartozás esedékességétől számított nyolc napon belül lehet ilyen kérelmet előterjeszteni, illetve ennek lejárta után nincs eljárás szüneteltető hatása, tehát az adóhatóság élhet inkasszóval vagy ingatlan-végrehajtással – mondta H. Nagy Dániel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×