eur:
393.29
usd:
367.53
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Szijjártó elárulta, hogy mit nem akar senki

Szijjártó elárulta, hogy mit nem akar senki

A lehető legátfogóbb szabadkereskedelmi megállapodásra van szükség Nagy-Britannia és az Európai Unió között – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután a visegrádi országok külgazdasági miniszterei Budapesten tárgyaltak a brit pénzügyminiszterrel.

A közép-európai országoknak, a V4-nek a Brexit lehetséges hatásai jelentős kereskedelmi és növekedési kihívásokat, valamint kockázatokat jelentenek, ezért helyes, ha a V4 tagjai közösen készülnek fel arra, hogy az esetleges negatívumokat kezelhessék – vélekedett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Várkert Bazárban tartott egyeztetést követően.

„Magyarország azt szeretné, ha a lehető legszéleskörűbb és legátfogóbb szabadkereskedelmi megállapodás jönne létre Nagy-Britannia és az Európai Unió között, olyan szabadkereskedelmi megállapodás, amely a gazdasági, a kereskedelmi és a befektetési kapcsolatokat akadálymentesen tartja fenn, amennyire csak lehet, az Európai Unió és Nagy-Britannia között” - emelte ki.

Ha nem kötnének a felek megállapodást, akkor a Kereskedelmi Világszervezet szabályai alapján üzletelhetnének a továbbiakban.

Ez vámok és nem vámjellegű kereskedelmi akadályok létrejöttét jelentené a brit-európai kereskedelemben, de reméli, hogy ezt senki sem akarja.

A miniszter mindemellett fontosnak nevezte a szigetországban dolgozó uniós állampolgárok védelmét és lehető legszorosabb biztonságpolitikai együttműködés fenntartását Nagy-Britannia és az unió között.

Phillip Hammond brit pénzügyminiszter szintén reményét fejezte ki, hogy a jövőben is szorosan működhet együtt Nagy-Britannia a visegrádi négyekkel és aláhúzta, hogy az unióból való kiválás nem változtat a szigetország globális elkötelezettségein.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×