eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Tuti befektetés, egyre növekvő árfolyamokkal

Tuti befektetés, egyre növekvő árfolyamokkal

Az elektromos autók várható terjedése, a mobileszközök nagy száma miatt óriási a kereslet a lítiumra, ami egyelőre nélkülözhetetlen a hatékony akkumulátorok gyártásához.

Tuti befektetés, egyre növekvő árfolyamokkal

A lítium, mint kémiai elem az alkáli fémek csoportjába tartozik, az elnevezése a görög lítosz, vagyis kő névből származik. Ezt a nyersanyagot hagyományosan az üveggyártásnál, a vegyiparban, de még a gyógyszeriparban is használták. Az utóbbi időkben azonban rohamosan nő iránta a kereslet, hiszen az elektromos autók térnyerése és az egyre bővülő elektromos rendszerek energiatárolását az ebből készült akkumulátorokkal oldják meg - magyarázta a Portfolio elemzője, Major András.

"Az elektromos autók, illetve például a Tesla által gyártott sokféle energiatároló rendszerek, amelyeket az autókba és háztartási alkalmazásaikba is építenek,

óriási keresletet generálnak a lítium iránt,

ami a lítiumtermékek árában is megmutatkozik.

A lítium egy bányászható nyersanyag, aminek változó lehet a tisztasága. Elsősorban Ausztráliában és Dél-Amerikában vannak jelentős lelőhelyek, de néhány európai ország is jó eséllyel indul, ha a lítium kitermeléséről van szó – folytatta a Portfolio elemzője.

"Magyarország szomszédai közül Ausztriában és Szerbiában is jelentősebb készleteket becsülnek, illetve sejtenek a szakemberek. Csehországban is ez a helyzet, kicsit messzebb pedig Nagy-Britannia és Finnország is jó adottságokkal rendelkezik. A későbbiekben, ahogy a kereslet tovább erősödik, valószínűsíthető, hogy újabb országok is felkerülnek erre a térképre. Bízzunk benne, hogy Magyarország is köztük lehet, de sajnos egyelőre ilyen hírek nincsenek."

Tuti befektetés, egyre növekvő árfolyamokkal

Major András az árakról szólva kifejtette, hogy néhány év alatt megduplázódott, tehát 20-25 ezer dollárig drágult bizonyos lítiumféleségek tonnánkénti ára, miközben korábban maximum tízezer dolláros árfolyamon számoltak ezekkel. A lítium egy éles technológiai váltás vagy fejlesztés esetén is még hosszú hónapokig, akár évekig jelenthet kedvező befektetési területet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×