eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Így lehet a munkáltatók álma - új dologra is odafigyelnek

Így lehet a munkáltatók álma - új dologra is odafigyelnek

A cégek negyedénél a fluktuáció mértéke meghaladja a 10 százalékot, közben a távozó munkatársak pótlása több milliós tétel lehet - írja egy tanulmány.

A BDO Magyarország és a Blooment Alapítvány több mint száz vállalkozást érintő kutatása alapján a fluktuáció csökkentése, a hatékonyabb toborzási módszerek alkalmazása mellett az utánpótlásképzés fejlesztésével, a mentorprogramok bevezetésével érhető el.

Az Adó Online portálon ismertetett felmérés adatai szerint aggasztó az is, hogy a frissen kiválasztott munkatársak 24 százaléka rövid időn belül elhagyja a céget, vagy nem válik be, vagy talál egy számára vonzóbb helyet, így az alkalmazásukba befektetett költség és energia esetükben sosem térül meg.

Szegedi Levente, a Blooment Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte:

amennyiben a cégek hajlandóak energiát fektetni abba, hogy maguk neveljék ki a munkatársaikat, már rövidtávon is érezhetően motiváltabb munkatársakkal tudnak működni,

ami alapvetően növeli az alkalmazottak lojalitását.

A fluktuáció visszaszorítása egyre komolyabb hatékonyságnövelő tényező. A felmérésnek arra a kérdésére, hogy mekkora költséggel jár egy új munkavállaló felvétele, a megkérdezett cégek 29 százaléka jelölt meg 1 millió forintnál magasabb összeget.

Ez azonban nem a teljes költség, hiszen az új munkatársat be is kell tanítani.

Az egyre szélesebb foglalkoztatási területeken jelentkező munkaerőhiány alaposan megnehezítette a toborzással foglalkozó szakemberek dolgát. A felmérés eredménye szerint a vállalkozások 77 százalékának több mint 2 hónapra van szüksége egy megüresedett munkakör betöltésére, míg 5 százalék fél évnél is hosszabb átlagos időt jelölt meg a pótláshoz szükséges időként.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×