eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Tízmillió bankjegyet keres még az MNB

Tízmillió bankjegyet keres még az MNB

Július végén lezárult a régi kétezres és ötezres bankjegyek cseréjének első, egyben legfontosabb fázisa, addig lehetett ugyanis velük bárhol fizetni. Az érintett bankjegyek többsége el is tűnt a piacról, de azért sok régi bankjegy még nem került vissza a jegybankba.

A Magyar Nemzeti Bank a Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza kérdésére elárulta, hogy augusztus 15-i helyzet szerint a régi kétezresekből 5,9 millió darab lehet a készpénzforgalomban, ami a kétezresek teljes állományának a 22 százaléka. A régi ötezresek jobban állnak, 4,3 millió lehet kint belőlük, ami 15 százalékos arányt jelent az összes ötezres bankjegyen belül.

 
  HÁNY DARAB LEHET FORGALOMBAN?A RÉGI BANKJEGYEK ARÁNYA AZ ADOTT CÍMLETNÉL (SZÁZALÉK)
Régi kétezres5,9 millió22%
Régi ötezres4,3 millió15%
Régi tízezres24,9 millió15%
Régi húszezres10,2 millió6%

Bár a határidő lejárt július végén, azóta is sok régi kétezres és ötezres érkezik vissza az MNB tájékoztatása szerint, hetente átlagosan 150-150 ezer darab régi kétezres és ötezres érkezik vissza. Lényeges szabály, hogy a július végi határidő csak arra vonatkozott, hogy bárhol lehetett fizetni a régi kétezresekkel és ötezresekkel, azt viszony nem tiltja semmi, hogy határidő lejárta után valaki, például kereskedők elfogadják a régi bankókat.

A jegybanki válaszból egyébként kiderül az is, hogy a régi - 2014 előtt kibocsátott - tízezresekből 24,9 millió darab lehet kint a készpénzpiacon, ami 16 százalékos aránynak felel meg. A húszezresek teljes állományának pedig csak a 6 százalékát adják a régi, 2015 előtt kibocsátott bankjegyek. 

Akinél egyébként még van régi kétezres vagy ötezres, még 2020. július 31-ig bármelyik bankfiókban vagy postán újra cserélheti azokat. A Magyar Nemzeti Bank pedig 2037. július 31-ig várja vissza a régi bankjegyeket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×