INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

mnb

bankjegy

csere

Tízmillió bankjegyet keres még az MNB

Tízmillió bankjegyet keres még az MNB

InfoRádió

Július végén lezárult a régi kétezres és ötezres bankjegyek cseréjének első, egyben legfontosabb fázisa, addig lehetett ugyanis velük bárhol fizetni. Az érintett bankjegyek többsége el is tűnt a piacról, de azért sok régi bankjegy még nem került vissza a jegybankba.

A Magyar Nemzeti Bank a Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza kérdésére elárulta, hogy augusztus 15-i helyzet szerint a régi kétezresekből 5,9 millió darab lehet a készpénzforgalomban, ami a kétezresek teljes állományának a 22 százaléka. A régi ötezresek jobban állnak, 4,3 millió lehet kint belőlük, ami 15 százalékos arányt jelent az összes ötezres bankjegyen belül.

 
  HÁNY DARAB LEHET FORGALOMBAN?A RÉGI BANKJEGYEK ARÁNYA AZ ADOTT CÍMLETNÉL (SZÁZALÉK)
Régi kétezres5,9 millió22%
Régi ötezres4,3 millió15%
Régi tízezres24,9 millió15%
Régi húszezres10,2 millió6%

Bár a határidő lejárt július végén, azóta is sok régi kétezres és ötezres érkezik vissza az MNB tájékoztatása szerint, hetente átlagosan 150-150 ezer darab régi kétezres és ötezres érkezik vissza. Lényeges szabály, hogy a július végi határidő csak arra vonatkozott, hogy bárhol lehetett fizetni a régi kétezresekkel és ötezresekkel, azt viszony nem tiltja semmi, hogy határidő lejárta után valaki, például kereskedők elfogadják a régi bankókat.

A jegybanki válaszból egyébként kiderül az is, hogy a régi - 2014 előtt kibocsátott - tízezresekből 24,9 millió darab lehet kint a készpénzpiacon, ami 16 százalékos aránynak felel meg. A húszezresek teljes állományának pedig csak a 6 százalékát adják a régi, 2015 előtt kibocsátott bankjegyek. 

Akinél egyébként még van régi kétezres vagy ötezres, még 2020. július 31-ig bármelyik bankfiókban vagy postán újra cserélheti azokat. A Magyar Nemzeti Bank pedig 2037. július 31-ig várja vissza a régi bankjegyeket.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018