eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Építőanyag és kivitelező sincs elég

Heteket kell várni egyes építőanyagokra, a kivitelezőkre meg esetenként még többet, ugyanis az építőipari megrendelésállomány ugrásszerű emelkedése kapacitáshiányt okozott - írja csütörtöki számában a Világgazdaság a Mapei Kft. tájékoztatására hivatkozva.

Az építőipari konjunktúrára alapozva már gyárat is bővítő építőanyag-gyártó cég az első fél évben jelentős, 30 százalékos forgalomnövekedést tapasztalt az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

A fellendülésnek jelentős a hatása a munkaerőpiacra is: a kínzó szakemberhiány miatt már gyilkos verseny folyik a munkaerőért. A jó szakemberek megtartására a cégek nem keveset költenek: akár 30 százalékos béremelésekre is hajlandók ma már.

Mint Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség ügyvezetője a lapnak elmondta: a kivitelezői kapacitáshiány kezelésében a gyártók is elkötelezettek, több kezdeményezéssel éltek a szakemberképzés kiszélesítése érdekében. Az építőanyag-gyártók kapacitásával nincs gond - tette hozzá -, az ágazatban még vannak tartalékok.

Az építőipar fellendülése a cégalapítási kedvet is megdobta, a Bisnode adatai szerint az első negyedévben alapított cégek többségét építőipari profillal hozták létre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×