eur:
393.74
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nagy változás jön a lakás-takarékpénztáraknál

Nagy változás jön a lakás-takarékpénztáraknál

Három hónap helyett hatvan nap alatt juthatnak a megtakarításaikhoz azok az ügyfelek, akik a jövő hónaptól kötnek szerződést lakás-takarékpénztárral - írta a Magyar Nemzet.

A július 1-jétől életbe lépő törvénymódosítás értelmében a megtakarítási időszak végén nem a már megkötött szerződésekben rögzített három hónapot követően kapja kézhez megtakarításait az ügyfél, hanem két hónap után.

A jövő hónap elsejétől életbe lépő másik fontos szabály – és ez talán a fentinél hathatósabb segítséget jelent a jövő ingatlanvásárlóinak –, hogy a lakás-takarékpénztárak a rendelkezésükre álló szabad pénzeszközök 90 százalékáig nyújthatnak áthidaló kölcsönöket ügyfeleiknek. Ennek a szabálynak a megváltoztatása jelentős pluszforrást jelent a lakáshitelpiacon, hiszen korábban mindössze a szabad pénzeszközök 75 százalékáig hitelezhettek a pénztárak, így várhatóan tovább bővül a hitelezés a hazai ingatlanpiacon.

Nagy változás jön a lakás-takarékpénztáraknál

E hitelfajták azért lehetnek fontosak a lakáskasszatagoknak, mert nem kell kivárni a takarékoskodási időszak végét, már a befejezés előtt, vagy szinte a szerződéskötés megkötésekor hitelhez juthatnak. Vagyis ha megtalálta álmai lakását, netán úgy dönt, házépítésbe vág bele valaki, azonnal pénzhez juthat.

Mindössze arra kell figyelnie, hogy a vállalt takarékoskodási időszakban rendszeresen teljesítse a vállalt összeg átutalását számlájára. Amikor pedig véget ért a vállalt megtakarítási időszak, az addig összegyűlt befizetéseket, az azután kapott kamatokat, valamint a harminc százalékos állami támogatást megkapja, s azt az ingatlanra költheti, de akár az áthidaló kölcsön visszafizetésére is fordíthatja.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×